Πολιτική

Αδιέξοδο: Το lockdown «κάηκε», τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, η αγορά νεκρή 


Δραματικό αδιέξοδο στη διαχείριση της πανδημίας διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες, με το πιό παρατεταμένο (διανύουμε τον 5ο μήνα) και αυστηρό lockdown της Ευρώπης να μην αποδίδει, με αποτέλεσμα τα θύματα του κορονοϊού να αυξάνονται κατά δεκάδες καθημερινά και τα νοσοκομεία-ειδικά στην Αττική-να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, ενώ η αγορά είναι κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου!

Κοινή πεποίθηση είναι ότι η αποτελεσματικότητα του lockdown μειώνεται μέρα με τη μέρα και τα όποια περιοριστικά μέτρα προστίθενται (πχ. απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο της Αττικής) απλά ακυρώνονται στην πράξη. Είναι δεδομένο, ότι το ισχυρότερο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας «κάηκε» στην Ελλάδα, από τη μακράς διάρκειας χρήση του, που έφερε τη δικαιολογημένη κόπωση των πολιτών, αλλά και εξαιτίας: λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών, όπως το περιβόητο σύστημα ακορντεόν (άνοιξε-κλείσε), αντιφατικών μηνυμάτων και αδυναμίας αντιμετώπισης κρίσιμων προκλήσεων, όπως ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής. 

Παρατηρείται έτσι, το ελληνικό παράδοξο, παρά το σκληρό lockdown μεγάλης διάρκειας, όχι μόνο να μην ανακόπτεται το τρίτο κύμα κορονοϊού, αλλά να φουντώνει!

Σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση επιχείρησε χθες (16/3) να στείλει μηνύματα έναρξης της αποσυμπίεσης, διοχετεύοντας πληροφορίες για σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Ωστόσο, μετά από μερικές ώρες τα «μάζεψε», μπροστά στα επιδεινούμενα επιδημιολογικά στοιχεία, που δεν επέτρεπαν κινήσεις χαλάρωσης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ανακοινώθηκαν 605 διασωληνωμένοι (στα επίπεδα Νοεμβρίου), 1.533 νέα κρούσματα σε μόλις 12.500 τεστ, με εκτόξευση του ποσοστού θετικότητας και 59 νέοι θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό στο λεκανοπέδιο είναι σήμερα 370, ενώ από αυτούς κρεβάτι σε ΜΕΘ έχουν μόνο οι 353. Αυτό σημαίνει ότι 17 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο, ενώ βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Με αυτές τις συνθήκες, η προγραμματισμένη για σήμερα (17/3) συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών, που θα εξέταζε μέτρα αποσυμπίεσης, αναβλήθηκε για την Παρασκευή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και το καλάθι μέτρων ...μίκρυνε. Πλέον, εξετάζονται για άμεση εφαρμογή: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών τα Σαββατοκύριακα από τις  9 το βράδυ αντί για τις 7 και ο κωδικός 6 στα SMS να ισχύει και για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο με το αυτοκίνητο. 

Γώγος: Σταδιακό άνοιγμα τον Απρίλιο 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών,μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος έκανε λόγο μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ για άνοιγμα λυκείων και δραστηριοτήτων, εντός του Απριλίου

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε. 

Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων, ανέφερε ο κ. Γώγος. Ερωτηθείς για κάποιου είδους άνοιγμα διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είναι τίποτα βέβαιο, είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων». «Είναι πάντως μια ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε. 

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη.

Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν βελτίωση, εξισορρόπηση, γιατί το ΕΣΥ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει Plan B» δήλωσε ο καθηγητής. 

Όπως επισήμανε ο κ. Γώγος «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα». «Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα» σχολίασε.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα