Πολιτική

Αδιέξοδο στο μεταναστευτικό – ναυαγεί το σχέδιο Χρυσοχοΐδη


Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, με τις πιέσεις που δέχεται από τα νησιά του Β. Αιγαίου, στα οποία η κατάσταση είναι οριακή, να εντείνονται.

Είναι φανερό ότι ναυάγησε το σχέδιο που είχε εκπονήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά 20.000 μεταναστών/προσφύγων στην ενδοχώρα μέσα στο 2019 (περί τα 1.500 άτομα σε κάθε περιφέρεια, είχε ειπωθεί). Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς όσοι μετακινήθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 2.000 (το 10% του στόχου), ενώ οι ροές παραμένουν αυξημένες.

Στην ουσία η κυβέρνηση φοβούμενη τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας από την μεταφορά των μεταναστών/προσφύγων, επέλεξε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη εφαρμογή του σχεδίου, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του προβλήματος.

Ωστόσο, αυτή η επιλογή μεγέθυνε το πρόβλημα στα νησιά του Β. Αιγαίου, όπου ενώ προστίθενται νέοι μετανάστες/πρόσφυγες, ελάχιστοι φεύγουν. Κυρίως σε Λέσβο, Σάμο και Χίο, η κατάσταση βρίσκεται στα όρια της έκρηξης. Ενδεικτικά είναι τα προχθεσινά επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εκατοντάδων αιτούντων άσυλο.

Άλλη  μια απόδειξη του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά το μεταναστευτικό είναι η προώθηση πειραματισμών, όπως τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο, που προκαλούν σκωπτικά σχόλια ακόμα και στο εξωτερικό.  

Η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ

Σε αυτό το βαρύ κλίμα αργά χθες η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Η τροπολογία αφορά ελληνικές και ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους και ορίζει ως προϋπόθεση εγγραφής  την καταχώριση και πιστοποίηση και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο.

Αιτιολογώντας την απόφαση του κόμματος να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυγοχιός έκανε λόγο για «παλινωδίες της κυβέρνησης» κατηγορώντας την ότι «προσπαθεί να συμμαζέψει σοβαρά λάθη έξι μηνών στην πολιτική της, με κορυφαίο την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Αναφερόμενος στην τροπολογία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε χθες πως η κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιό της «να βάλει τάξη στην αναρχία που υπάρχει». «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων» δήλωσε ο Σ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την παρούσα στιγμή την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νησιά όπως έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης, αλλά – όπως είπε - «εδώ είμαστε να επανοριοθετήσουμε τη στάση μας, αν υπάρξει ανάγκη».