Διεθνή

Αδιέξοδο στην Ισπανία-απορρίπτει συνεργασία με τον Σάντσεθ το καταλανικό κόμμα


Σε αδιέξοδο οδηγείται εκ νέου η Ισπανία, μετά την άρνηση του καταλανικού  κόμματος PRC να συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα(PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το PRC, που είναι μία αυτονομιστική παράταξη αριστερού προσανατολισμού, αποτελεί το μεγαλύτερο από τα καταλανικά κόμματα από άποψη απήχησης.

Το κόμμα του Σαντσεθ και το αριστερό κόμμα Podemos έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν, όμως τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μαζί λιγότερες από τις μισές κοινοβουλευτικές έδρες και η συνεργασία του RPC είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν και πολιτικά επικίνδυνη.

«Επειτα από τις πρώτες επαφές ανάμεσα στην Esquerra (Republicana, ERC) και το PSOE (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), η θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει αρνητική ως προς την στήριξη μίας κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ», ανακοίνωσε το κόμμα μετά από συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ERC Γκαμπριέλ Ρούφιαν και την ομολόγο του από το PSOE Αντριάνα Λάστρα.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, η στάση της  Λάστρα  έδειξε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την καταστολή ως μέσο  αντιμετώπισης της διαφοράς ανάμεσα στην Καταλονία και το κράτος», επισήμανε ο Ρουφιάν.

Παρά αυτές τις δηλώσεις, εκπρόσωποι του ERC διευκρίνισαν ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνουν σε επαφή».

Νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής, ο Πέδρο Σάντσεθ δεν μπόρεσε να ενισχυθεί μέσω αυτών, χάνοντας τρείς έδρες.Το PSOE διαθέτει 120 έδρες στη νέα ΒουλήΤην Τρίτη το PSOE οδηγήθηκε σε προκαταρκτική συμφωνία με το κόμμα Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Με 155 βουλευτές, τα δύο κόμματα απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών και, κατά συνέπεια, χρειάζονται την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων. Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, οι οποίοι υπέστησαν πανωλεθρία στις εκλογές, απέρριψαν την πρόταση σύμπραξης του Σάντσεθ.Τώρα ο τελευταίος χρειάζεται την υποστήριξη μέρους των μικρών αυτονομιστικών καταλανικών κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση, κατά των οποίων είχε σκληρύνει την στάση του κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ετσι, η Ισπανία οδηγήθηκε για μία ακόμα φορά στο σημείο που βρισκόταν πριν τις εκλογές, χωρίς να είναι ορατή η προοπτική λύσης του αδιέξοδου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης