Επιχειρήσεις

ABO Wind: Η γραφειοκρατία φρενάρει επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα


"Ζητείται επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα επενδύσεις άνω των 650 εκατ."

Η ελληνική δημόσια διοίκηση και η γραφειοκρατία αποτελούν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις.

Στο θέμα αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η γερμανική ABO Wind, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind Παναγιώτης Σαρρής, και ο Διευθυντής της ABO Wind Hellas Σπυρίδων Παπαλάμπρου.

  Η συζήτηση εστιάστηκε στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα και ειδικότερα στις προκλήσεις, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην υλοποίηση των έργων της καθώς και τις επενδύσεις που προγραμματίζει να κάνει η εταιρεία στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με τον κ. Σαρρή να δίνει κάποιες γενικές πληροφορίες για την ABO Wind, μια γερμανική εταιρεία που δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη και την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ και 25 χρόνια. Έπειτα, η προσοχή στράφηκε στη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο, η εν λόγω ελληνική αγορά: οι αρχές καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την έγκριση πολλών έργων. Παρά τον κυβερνητικό στόχο της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή άνω του 60%, έως το 2030, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθυστερούν παρόλο που πληρούν όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Επομένως όλες οι σχετικές επενδύσεις αναβάλλονται ή παρεμποδίζονται από τις εμπλεκόμενες αρχές, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος.

«Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δεσμευτική απάντηση για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων μας για τη σύνδεση των έργων μας στο Σύστημα. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αιτήσεις που εκκρεμούν ήδη εδώ και ένα χρόνο.

Πριν από αυτό, έπρεπε να περιμένουμε, μαζί με 30 GW έργων άλλων εταιρειών, 2 χρόνια για την επεξεργασία των αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι για να δοθούν οι άδειες αυτές χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση.

Παράλληλα, η περιβαλλοντική αδειοδότηση προχωρά επίσης αργά, με ορισμένους δήμους και περιφέρειες να εκδίδουν αρνητικές γνώμες, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινότητες και να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Θέλουμε να χτίσουμε τις βάσεις υγιούς διαλόγου με τους εκλεγμένους τοπικούς φορείς, αντιμετωπίζοντας την ουσία των ζητημάτων», είπε ο κ. Σαρρής. Παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η εταιρεία κρατάει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ετοιμάζοντας το επενδυτικό πλάνο της για την Ελλάδα, το οποίο ξεπερνάει τα 650 εκ.€ για τα επόμενα 3 έτη. 

Ζωντανή και ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση μεταξύ των δημοσιογράφων του ενεργειακού τομέα και των ομιλητών της ABO Wind  που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της εταιρείας.  Η ABO Wind Hellas ΑΕ δήλωσε «παρούσα» σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και «έτοιμη» να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα. Βασισμένη στους δικούς της πόρους, υλοποιεί ένα νέο «παράδειγμα» επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα. 

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου της ABO Wind Hellas εδώ.