Χρηστικά

Tροποποιητικές δηλώσεις: Πότε επιβάλλονται πρόστιμα -Εγκύκλιος ΑΑΔΕ


Οι 9 διευκρινίσεις που αποσαφηνίζουν το ασαφές καθεστώς αντιμετώπισης των φορολογουμένων που διορθώνουν εκ των υστέρων τις δηλώσεις τους

Τις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, για τις οποίες δεν επιβάλλεται πρόστιμο διευκρινίζει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το περιθώριο υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων παρατάθηκε πλέον έως την 30η Αυγούστου, όταν και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η διόρθωση γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου, εφόσον η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έγκαιρα, ενώ για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές προβλέπονται πρόστιμα ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ, όταν ο υπόχρεος είναι μισθωτός/συνταξιούχος, επιχειρηματίας με απλογραφικά βιβλία ή διπλογραφικά αντίστοιχα. 

Ειδικότερα, προβλέπεται πως «αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα».

Όμως, με άλλη διάταξη που έχει προστεθεί πρόσφατα, δεν επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ, όταν με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, ο φόρος που αναλογεί είτε μειώνεται είτε δεν αυξάνεται πάνω από 100 ευρώ, σε σχέση με την αρχική δήλωση.

Οι 9 διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ

Με τη νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ διευκρινίζεται ότι, δεν επιβάλλεται πρόστιμο, για την τροποποιητική όταν:

 1. Η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο
 2. Η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την τροποποιητική προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο
 3. Η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την τροποποιητική προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο
 4. Η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και με την τροποποιητική αυξάνεται το πιστωτικό υπόλοιπο
 5. Η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την τροποποιητική παραμένει μηδενική
 6. Η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και με την πρώτη εκπρόθεσμη τροποποιητική αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, αλλά μέχρι 100 ευρώ.
 7. Η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και με την πρώτη τροποποιητική μειώνεται το πιστωτικό υπόλοιπο ή προκύπτει χρεωστικό ποσό, ενώ το αρχικό πιστωτικό ποσό έχει επιστραφεί στον φορολογούμενο ή έχει συμψηφιστεί με οφειλές του.
 8. Η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και με την πρώτη τροποποιητική μειώνεται το πιστωτικό ποσό άνω των 100 ευρώ ή προκύπτει χρεωστικό ποσό έως εκατό 100 ευρώ, ενώ το αρχικό πιστωτικό ποσό δεν έχει επιστραφεί στον φορολογούμενο ή δεν έχει συμψηφιστεί με οφειλές του, καθώς στην περίπτωση αυτή το επιπλέον ποσό που προκύπτει προς καταβολή δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
 9. Η αρχική δήλωση είναι μηδενική και με την πρώτη τροποποιητική προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.
   
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα