Οικονομία

Α’ κατοικία: Ο διάβολος κρύβεται… στην πλατφόρμα


Αργεί η διασύνδεση με τα συστήματα των τραπεζών, πιθανή η καθυστέρηση στην έγκριση των αιτήσεων ρύθμισης δανείων.

Φόβους ότι η ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία μπορεί να καθυστερήσει σοβαρά και να φθάσουμε στο φθινόπωρο για να αρχίσουν να εγκρίνονται από τις τράπεζες οι αιτήσεις ρύθμισης δανείων εκφράζουν τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι ο διάβολος κρύβεται… στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα πρέπει να υποδεχθεί τις αιτήσεις των δανειοληπτών.

Από θεσμική άποψη, η εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας, που προβλέπει και επιδότηση δόσεων από το Δημόσιο, είναι έτοιμη να προχωρήσει, καθώς ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ και είναι έτοιμες οι συμπληρωματικές υπουργικές αποφάσεις.

Έτοιμη είναι, σε γενικές γραμμές, και η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των δανειοληπτών και ήδη γίνονται δοκιμές της λειτουργικότητάς της με ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Όλα καλά λοιπόν; «Όχι απολύτως», λένε τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι λείπει μια κρίσιμη λεπτομέρεια: η πλατφόρμα δεν έχει διασυνδεθεί με τα συστήματα των τραπεζών, ώστε να αντλούνται αυτόματα βασικά στοιχεία για κάθε αίτηση που θα υποβάλλεται, όπως είναι το ύψος της οφειλής του δανειολήπτη.

Αυτό δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, κατά τις ίδιες τραπεζικές πηγές, αφού το ύψος της οφειλής αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια υπαγωγής των δανειοληπτών στη ρύθμιση. Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι τι θα γίνεται αν ένας δανειολήπτης υποβάλει μια αίτηση για ρύθμιση ενός δανείου, δηλώνοντας ότι το υπόλοιπο του οποίου δεν ξεπερνά τα όρια του νόμου, αλλά αυτή η δήλωση δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί άμεσα από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Η… μισοχειροκίνητη λειτουργία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αν συσσωρευθεί μεγάλος όγκος αιτήσεων, χωρίς να γίνεται ηλεκτρονική επιβεβαίωση των στοιχείων και μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα μέχρι να επιβεβαιώσουν οι τράπεζες τα στοιχεία των οφειλετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη ότι το σύστημα υποδοχής αιτήσεων πρέπει  να λειτουργήσει εξαρχής με πλήρη αυτοματισμό και όχι με… μισοχειροκίνητη λειτουργία συμμερίζονται και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, που φοβούνται ότι τυχόν εμπλοκές και καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για παράταση της ισχύος του νέου νόμου Κατσέλη, παρότι οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει με επιτακτικό τρόπο ότι νόμος θα έχει προσωρινή ισχύ ως το τέλος του 2019, χωρίς άλλες παρατάσεις.

Ενόψει των συζητήσεων που θα γίνουν για το θέμα την επόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των θεσμών, μια πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι να μην τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα στις αρχές Ιουνίου, όπως προγραμματιζόταν, αλλά να ενεργοποιηθεί όταν θα είναι έτοιμη για πλήρη λειτουργία, με διασύνδεση και με τα συστήματα των τραπεζών, ακόμη και αν χρειασθεί να φθάσουμε στο φθινόπωρο.

Είναι καλύτερα, όπως λένε οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, να υπάρξει σωστή λειτουργία της πλατφόρμας και να γίνει χωρίς αστοχίες το φιλτράρισμα των αιτήσεων, παρά να υποβληθούν χιλιάδες αιτήσεις, που θα μείνουν για «ξεσκαρτάρισμα» αργότερα, με κίνδυνο να υπάρξει κάποια εμπλοκή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα