Χρηστικά

Α' κατοικία: Νόμος με ή χωρίς την έγκριση των Θεσμών


Το νομοσχέδιο κατατίθεται την Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά θα συνεχιστεί ο διάλογος με την ΕΚΤ.

Πολιτική πρωτοβουλία για να επιταχύνει τις εξελίξεις στις «κολλημένες» εδώ και εβδομάδες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναλαμβάνει το Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή, στη βάση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τις τράπεζες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, όμως, ότι μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί και η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επισπεύδει την εκπλήρωση του τελευταίου προαπαιτούμενου για το κλείσιμο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, μεαφέροντας στους θεσμούς των δανειστών την πίεση να αποφασίσουν αν θα δώσουν την έγκρισή τους στο σχέδιο και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για μια σύγκρουση.

Η αναφορά των κυβερνητικών πηγών σε συνέχιση του διαλόγου με τις εποπτικές αρχές «φωτογραφίζει» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει ακολουθήσει ως τώρα πολύ σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις και θεωρείται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για την παρατεταμένη εμπλοκή.

Από την πλευρά των δανειστών, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία, αλλά αφήνεται ανοικτό και το ενδεχόμενο παράτασης των διαβουλεύσεων. Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ντέκλαν Κοστέλο χαρακτήρισε σήμερα το θέμα ιδιαίτερα περίπλοκο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρειασθεί και άλλος χρόνος για διαπραγμάτευση.

Εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία του ότι θα έχουν αίσια κατάληξη οι συζητήσεις, ενώ τόνισε ότι το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι το μόνο που έχει μείνει ανοικτό από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Όπως είπε, θα πρέπει να αποφευχθούν προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με τον πρώτο νόμο Κατσέλη, αλλά και να εξετασθεί προσεκτικά το δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης, καθώς προβλέπεται επιδότηση των δόσεων ρυθμισμένων δανείων από το Δημόσιο, με ετήσιο κόστος της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Ο κ. Κοστέλο υπογράμμισε, πάντως, ότι η λύση που συζητείται θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση πρώτης κατοικίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα