Χρηστικά

Α’ δόση ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση μετράει δυνάμεις και…αντοχές πολιτών


Το κρίσιμο τεστ για τον ΕΝΦΙΑ και την φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και η καταβολή της β΄ δόσης του φόρου εισοδήματος

 Με ιδιαίτερη αγωνία και προσμονή αναμένουν στην κυβέρνηση την «ανταπόκριση» που θα επιδείξουν οι πολίτες στην πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Η αποδοτικότητα του περιβόητου φόρου αποτελεί βασικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και παράλληλα ικανό διαμορφωτή εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν και την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το Μαξίμου έχει μπροστά του το απόλυτο τεστ, προκειμένου να διαπιστώσει με… πειστικό τρόπο, την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και το… μέλλον που θα έχουν οι οικονομικοί του σχεδιασμοί.

Οι ενδείξεις των προηγούμενων μηνών φανέρωσαν «κατάπτωση» της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δείχνουν να έχουν φτάσει στα όριά τους και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η εισπραξιμότητα στα κρατικά ταμεία από τους άμεσους και έμμεσους φόρους έπεσε στο ναδίρ και αυτό φυσικά θορύβησε ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η αστοχία στην επίτευξη των οικονομικών στόχων, ελλοχεύει τον κίνδυνο ενεργοποίησης του αυτόματου «κόφτη» δημοσιονομικών δαπανών, σενάριο εφιαλτικό για την κυβέρνηση που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να παίρνει σάρκα και οστά. Ετσι η αποδοτικότητα κυρίως του ΕΝΦΙΑ και σε δεύτερο επίπεδο η ανταπόκριση των πολιτών στην β’ δόση του φόρου εισοδήματος, έχουν κομβική σημασία για την κυβέρνηση, που επιθυμεί κυρίως το εξής:

Να αλλάξει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και εικόνα αναφορικά με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και να καταδείξει ότι η «κόπωση» των τελευταίων», που παρατηρήθηκε κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού, ήταν παροδικό φαινόμενο και όχι μια παγιωμένη κατάσταση, που μπορεί να δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα.

Σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά η αποδοτικότητα του ΕΝΦΙΑ, αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης, που σε ότι αφορά στην πρώτη δόση, αναμένει-υπολογίζει να εισπράξει κοντά στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή σε ότι αφορά τον στόχο για την β΄ δόση του φόρου εισοδήματος, αυτός είναι 800 με 900 εκατομμύρια ευρώ..

Το πρώτο και ίσως καταλυτικό κρας τεστ για την κυβέρνηση είναι προ των πυλών, η οποία θα μετρήσει τις «δυνάμεις» της, θα αξιολογήσει τους υπολογισμούς τους αλλά και θα πάρει μια «γεύση» από τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενόψει και των υπόλοιπων άμεσων και έμμεσων φόρων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.