Διεθνή

9.000 επιπλέον εφέδρους κινητοποιεί ο ισραηλινός στρατός κοντά στα σύνορα της Γάζας


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ ενέκρινε την κινητοποίηση επιπλέον 9.000 εφέδρων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ το γραφείο του, εν μέσω της κλιμακούμενης βίας στην περιοχή.

Οι επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην νότια και κεντρική περιφερειακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων, ανέφερε η ανακοίνωση.

Την Τρίτη το Ισραήλ κινητοποίησε 5.000 εφέδρους,ενώ νωρίτερα σήμερα ανέπτυξε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, - συμπεριλαμβανομένων δύο ταξιαρχιών πεζικού και ενός θωρακισμένου - κοντά στα σύνορα της Γάζας.όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών.

Ο Γκαντζ διέταξε επίσης την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

Ο στρατός είπε ότι περίπου 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ.

Επτά Ισραηλινοί και 87 Παλαιστίνιοι  έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής

«Δεν έχει δοθεί εντολή για την εκτέλεση μιας χερσαίας επιχείρησης από τον αρχηγό του γενικού προσωπικού», δήλωσε ο υπολοχαγός Τζόναθαν Κόνρικος, εκπρόσωπος του στρατού. «Όμως οι στρατιωτικές προετοιμασίες είναι πράγματι σε εξέλιξη», επιβεβαίωσε.

Η βία στο δρόμους κλιμακώθηκε καθώς το Ισραήλ συνέχισε τις αεροπορικές του επιθέσεις εναντίον της Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας έριξε τουλάχιστον 500 πυραύλους προς το Ισραήλ σε μια νύχτα.

Λοντ: Άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον Εβραίων  

Ένας άντρας άνοιξε πυρ σήμερα το βράδυ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον μιας ομάδας Εβραίων, τραυματίζοντας ένα άτομο, στην ισραηλινή πόλη Λοντ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια ομάδα ένοπλων Εβραίων περιπολούσε μια περιοχή όπου η κατάσταση είναι τεταμένη, στην πόλη αυτή, όταν ένας άντρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο τραυματίζοντας έναν άνθρωπο στο πόδι.

«Στην πόλη Λοντ σημειώθηκαν πυροβολισμοί με στόχο μια ομάδα Εβραίων. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, η αστυνομία αναζητεί υπόπτους», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Η Λοντ, που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, είναι μια πόλη ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με 77.000 κατοίκους, εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες Ισραηλινοί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας Άραβας Ισραηλινός, ο Μούσα Χασούνα, σκοτώθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης μεταξύ εθνικιστών Εβραίων και νεαρών Αράβων σε αυτή τη «μικτή» πόλη στο κεντρικό Ισραήλ.

Έπειτα, τουλάχιστον μια συναγωγή δέχθηκε επίθεση, καταστράφηκε εν μέρει και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, αναγκάζοντας τις αρχές να κηρύξουν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Μπεζαλέλ Σμότριτς, ήταν παρών σήμερα το βράδυ στη Λοντ, και κατηγόρησε την αστυνομία «ότι δεν κάνει τίποτα» ενώ κάλεσε τον στρατό να παρέμβει για να «αποφευχθεί μια αιματοχυσία».

Την Τετάρτη το βράδυ, ένας 33χρονος Άραβας Ισραηλινός λιντσαρίστηκε από ακροδεξιούς στο Μπατ Γιαμ, κοντά στο Τελ Αβίβ. Από την επίθεση, ο άντρας κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και κατάγματα στο πρόσωπο, σύμφωνα με το νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους όταν ιδρύθηκε το εβραϊκό κράτος το 1948.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις