Ελλάδα

7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι πόλεμοι είναι η άρνηση των Ευρωπαϊκών αξιών


Μπορεί να επιτευχθεί η αποστολή του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής σε μια Ευρώπη που διανύει μια τόσο δύσκολη περίοδο, μια υγειονομική/ οικονομική  κρίση και έναν πόλεμο; Έχει κάνει αρκετά η Ευρωπαϊκή Ένωση στο παρελθόν ώστε να δοθεί βάρος στις ευρωπαϊκές αξίες; Με αυτό το ερώτημα η Sneška Quaedvlieg–Mihailović, Γενική Γραμματέας στον πανευρωπαϊκό οργανισμό  για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Europa Nostra άνοιξε τη γόνιμη συζήτηση « Για μια Ευρωπαϊκή ένωση που βασίζεται στις αξίες», στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς,  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, αναφέρθηκε στη στιγμή που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν του ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο επιμένοντας στο να δοθεί βάρος στον άνθρωπο. «Μου είπε να είμαι ο ανθρωποκεντρικός από τους επιτρόπους και να ασχοληθώ με τις πολιτικές που θα επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ολοκλήρωση είναι κάτι το εφικτό, μια απόδειξη μιας Ευρώπης που λειτουργεί».

Η Sneška Quaedvlieg–Mihailović έδωσε το λόγο στη Victoria Hislop, την Ευρωπαία με τα δυο διαβατήρια-  όπως είπε χαρακτηριστικά - ρωτώντας τη «πως ορίζει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ως συγγραφέας και ευρωπαία πολίτης.

Η  Βρετανίδα συγγραφέας, στην οποία το 2020 δόθηκε η  ελληνική υπηκοότητα απάντησε « Στις 22 Φεβρουαρίου, τη μέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος συνειδητοποιήσαμε  μέσα σε μια νύχτα, παρόλο που είχαμε απομακρυνθεί από την Ευρώπη πως νιώθουμε πως ανήκουμε στο ίδιο σπίτι με την Ευρώπη, πως είμαστε μια οικογένεια. Πολλοί βρετανοί δεν θεωρούσαν πως είναι ευρωπαίοι και δεν αναγνώριζαν τις επιρροές στη λογοτεχνία και στις τέχνες. Και σε αυτό έφταιγε η περιορισμένη παιδεία .Όσοι ασχολούνται με την παιδεία, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν που πρέπει να δοθεί βάρος».

Η Sneška Quaedvlieg–Mihailović υπενθύμισε πως στη  συζήτηση συμμετείχαν δυο αφοσιωμένοι Ευρωπαίοι  που εργάζονται για έναν  ευρωπαϊκό τρόπο ζωής τονίζοντας πως «κανένας άλλος Αντιπρόεδρος ευρωπαϊκής επιτροπής δεν είχε χαρτοφυλάκιο με τέτοιο τίτλο σε μια Ευρώπη»
 
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε πως « Για να δούμε την πορεία που έχει διανύσει η Ευρώπη θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τις στάχτες του β’ παγκοσμίου πολέμου. Το χαρτοφυλάκιο προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής  είναι μια ασπίδα , μια πανοπλία σε αυτές τις δύσκολες περιόδους . Αναφερόμενος στην Ουκρανία είπε «Δεν έχω καμία αμφιβολία πως με αυτό που έκανα οι ουκρανοί κέρδισαν το δικαίωμα να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Η Sneška Quaedvlieg–Mihailović απηύθυνε το λόγο στη  Victoria Hislop – με μια ερώτηση σχετική με την επούλωση των πληγών της ιστορίας μέσα από την λογοτεχνία.  «Το να διηγηθεί κάποιος τις ιστορίες βοηθά τον αναγνώστη να πει πως αυτά δεν πρέπει να ξανασυμβούν. Πολύ συχνά αυτές οι ιστορίες εστιάζονται σε αυτό που συμβαίνει στις οικογένειες, στις γυναίκες και στα παιδιά» απάντησε η συγγραφέας.

«Ας βρούμε το νήμα που συνδέσει τα πάντα» είπε ο κ. Μαργαρίτης, δανειζόμενος τη λέξη “Νήμα” από το ομώνυμο βιβλίο της  Victoria Hislop καταλήγοντας  πως « η  Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μια σκέψη που πρέπει να γίνει συναίσθημα. Να μετακινηθεί από το μυαλό μας στην καρδιά μας».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα