Πολιτική

3η Μαϊου 2015: Ο πρώτος καφές Εσπρέσο καταναλώθηκε στο διάστημα χάρη στην ISSpresso


H ISSpresso είναι η πρώτη μηχανή εσπρέσο με κάψουλες που κατασκευάστηκε για χρήση στο διάστημα από την Argotec και τη Lavazza

Την 3η Μαΐου 2015, στις 12.44 (GMT), καταναλώθηκε ο πρώτος εσπρεσο στο διάστημα χάρη στην ISSpresso, την πρώτη μηχανή εσπρέσο με κάψουλες που κατασκευάστηκε για χρήση στο διάστημα. Η ISSpresso κατασκευάστηκε από την Argotec και τη Lavazza κι επιτρέπει στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να απολαμβάνουν τον εσπρέσο Lavazza.

Η ISSpresso τοποθετήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την Samantha Cristoforetti, την Ιταλίδα αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Λοχαγού της Ιταλικής Αεροπορίας και μέλος της «Futura», της δεύτερης πιο μεγάλης σε διάρκεια αποστολής που στέλνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος. Επομένως, ένα χρόνο πριν, η Samantha Cristoforetti έγινε η πρώτη Ιταλίδα στο διάστημα, αλλά και η πρώτη αστροναύτης που πίνει αυθεντικό ιταλικό εσπρέσο σε τροχιά.

Η ISSpresso είναι η πρώτη μηχανή εσπρέσο με κάψουλες, ειδικά κατασκευασμένη για να λειτουργεί στις αντίξοες συνθήκες του διαστήματος και πήρε το όνομα της από τα αρχικά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στα Αγγλικά (ISS). Δημιουργήθηκε από την Lavazza και την Argotec, την Ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται στο σχεδιασμό αεροδιαστημικών συστημάτων και είναι κορυφαία στην προετοιμασία υγιεινών και θρεπτικών τροφών για κατανάλωση στο διάστημα. Η συνεργασία μεταξύ της Argotec και της Lavazza υπογραμμίζει το πώς η σύμπραξη μεταξύ δύο κορυφαίων στον τομέα τους ιταλικών εταιρειών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διεθνούς βεληνεκούς καινοτομίες.

H καφετιέρα ISSpresso, που δέχεται τις κάψουλες καφέ Lavazza που διατίθενται και στη γη, έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ώστε να προσφέρει την ίδια ποιότητα του αυθεντικού ιταλικού εσπρέσο στην κρέμα, το «σώμα», το άρωμα και τη θερμοκρασία του καφέ. Το ρόφημα παράχθηκε σε συνθήκες μικροβαρύτητας και είναι πιστό σε όλα τα χαρακτηριστικά του ιταλικού καφέ εσπρέσο. Η καφετιέρα του διαστήματος μπορεί επίσης να ετοιμάσει caffè lungo κι άλλα ζεστά ροφήματα, ενώ επιτρέπει και την επανενυδάτωση τροφών. Οι εργασίες και τα πειράματα έγιναν υπό την εποπτεία του κέντρου ελέγχου της Argotec. Κάποιες από τις λύσεις που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, οδήγησαν σε διεθνείς πατέντες, οι οποίες θα είναι χρήσιμες τόσο για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, όσο και για άμεση εφαρμογή στη Γη.

Κάθε λεπτομέρεια της ISSpresso έχει μελετηθεί σε βάθος, ώστε να ανταποκρίνεται σε μια επιστημονική και μηχανική πρόκληση που περιλαμβάνει έρευνα βάση των αρχών της φυσικής και της υδροδυναμικής. Ένα παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση της διαχείρισης υγρών στο διάστημα σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Το πλαστικό δοχείο από το οποίο μια κλασική μηχανή εσπρέσο αντλεί νερό έχει αντικατασταθεί με έναν ειδικό ατσάλινο σωλήνα ο οποίος μπορεί να αντέξει πιέση έως και 400 bar. Η καφετιέρα ISSpresso είναι τόσο περίπλοκη κατασκευή που φτάνει να ζυγίζει περίπου 25 κιλά, καθώς όλα τα βασικά εξαρτήματα της είναι πλεοναστικά για λόγους ασφάλειας.

Σχετικά με τη Lavazza

Η ιστορία της Lavazza είναι η ιστορία μιας οικογένειας και μιας επιχείρησης. Είναι μια τυπική Ιταλική ιστορία μα ταυτόχρονα και μοναδική καθώς πηγάζει από το όραμα του Luigi Lavazza. Ενός πρωτοπόρου που πίστευε στη συνεχή βελτίωση και την καινοτομία. Το όραμα του Luigi Lavazza, 120 χρόνια μετά, δεν γνωρίζει σύνορα με αποτέλεσμα να ξεπεράσει ακόμα και αυτά, τα όρια του πλανήτη μας. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1895 στο Τορίνο και ανήκει στην οικογένεια Lavazza εδώ και τέσσερις γενιές. Όντας στην έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των παραγωγών καφέ, ο Όμιλος λειτουργεί σήμερα σε περισσότερες από 90 χώρες μέσω των θυγατρικών και των διανομέων του, εξάγοντας περίπου το 55% της παραγωγής του. Η Lavazza απασχολεί συνολικά περίπου 3.000 άτομα, με κύκλο εργασιών άνω των €1,4 δις. (εκτίμηση 2015). Από τα πρώτα χρόνια της η Lavazza ήταν που εφηύρε την έννοια του χαρμανιού ή με άλλα λόγια την τέχνη του συνδυασμού διαφορετικών τύπων καφέ από διάφορες γεωγραφικές περιοχές, και αυτό εξακολουθεί να είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα περισσότερα από τα προϊόντα της. Η εταιρεία έχει επίσης εμπειρία 25 χρόνων στην παραγωγή και την πώληση συστημάτων προετοιμασίας καφέ και σχετικών προϊόντων. Ήταν η πρώτη ιταλική επιχείρηση που πρόσφερε  συστήματα καφέ εσπρέσο με χρήση κάψουλας. Η Lavazza δραστηριοποιείται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς από την κατανάλωση στο σπίτι ή μακριά από αυτό έως την εξυπηρέτηση χώρων γραφείου και πάντα δίνει έμφαση στην καινοτομία των τεχνολογιών και των συστημάτων κατανάλωσης. Η Lavazza έχει καταφέρει να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της διεθνώς μέσα από τη στρατηγική διεθνοποίησης του brand και με σημαντικές συνεργασίες όπως αυτές στο χώρο του αθλητισμού με τα τουρνουά τένις Grand Slam, και εκείνες στην τέχνη και τον πολιτισμό με διάσημα μουσεία, όπως το Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης και το Musei Civici Veneziani της Βενετίας.

Σχετικά με την Argotec

Η Argotec είναι ιταλική εταιρεία αεροδιαστημικής μηχανικής με μια ευρεία σειρά επαγγελματικών προϊόντων και προϊόντων μηχανικής κυρίως στο χώρο της αεροδιαστημικής και της άμυνας. Η εταιρεία έχει αναγνωριστεί για για την πολύχρονη εμπειρία της σε διάφορους τομείς της αεροδιαστημικής όπως η μηχανική, η τεχνολογία πληροφοριών, η ενσωμάτωση συστημάτων, η ανάπτυξη λογισμικού και οι επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και επιχειρήσεις. Οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές της εταιρείας εκπαιδεύουν ευρωπαίους αστροναύτες και ελεγκτές πτήσεων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολωνία. Η Argotec επίσης πραγματοποιεί ερευνητικό έργο σε πολλά αντικείμενα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες σε διάφορα έργα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη θερμικών και υδροδυναμικών συστημάτων για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτές οι συσκευές δεν σχεδιάζονται αποκλειστικά για χρήση στο διάστημα αλλά και με την προοπτική της ανάπτυξης καινοτομιών που μπορούν να εφαρμοστούν κατευθείαν στη Γη. Αυτές είναι οι αρχές που διαπνέουν την ανάπτυξη της ISSpresso και αρκετών θερμικών συστημάτων υψηλής αποδοτικότητας καθώς και άλλων χρήσιμων συστημάτων για το διάστημα. Πρόσφατα η Argotec ανέπτυξε τεχνογνωσία σε θέματα διατροφής και υγείας στο Εργαστήριο Διαστημικών Τροφών της, το οποίο έχει ως αποστολή την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών για την παρασκευή και την αποθήκευση τροφών στο διάστημα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις