Επικαιρότητα

20.000 νέες συντάξεις κάθε μήνα


Οι αιτήσεις που εκκρεμούν και πρέπει να εγκριθούν μέχρι τον Αύγουστο - Γιατί απορρίπτεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων

Επισπεύδονται οι διαδικασίες έκδοσης συντάξεων, με στόχο να βγαίνουν περίπου 20.000 συντάξεις κάθε μήνα, έως και τον Αύγουστο και να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αιτήσεων σε εκκρεμότητα. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος αποπληρωμής  ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Υπολογίζεται ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη του μνημονίου στις 20 Αυγούστου, περίπου 80.000 δικαιούχοι που βρίσκονται σε αναμονή, θ'αρχίσουν να εισπράττουν τις συντάξεις τους, με την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διατυπώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύριες συντάξεις ήταν 78.500 στις 31 Μαρτίου. Για όλες αυτές πρέπει να εκδοθούν πράξεις απονομής έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους Θεσμούς, η οποία προβλέπει τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, μέχρι τη λήξη του μνημονίου.

Ωστόσο, το σύνολο των εκκρεμών συνταξιοδοτικών παροχών μέχρι και τον Αύγουστο ξεπερνά τις 200.000.

Εκτός από  τις 78.500 κύριες συντάξεις, εκκρεμούν επίσης περίπου 93.000 αιτήσεις για χορήγηση επικουρικών συντάξεων και 39.200 αιτήσεις για τις εφάπαξ παροχές. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των εκκρεμών συνταξιοδοτικών παροχών φτάνει σε 210.700 αιτήσεις

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκδόθηκαν 44.000 προσωρινές κύριες συντάξεις, τα ποσά των οποίων αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στο 80% του οριστικού ποσού που πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2017 ο ΕΦΚΑ εκκαθάρισε και κατέβαλλε 118.222 νέες οριστικές συντάξεις με σύνολο αναδρομικών πληρωμών περίπου 804 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι κύριες συντάξεις του δημοσίου.

Πιο εντυπωσιακό είναι το νούμερο των νέων συνταξιούχων της τελευταίας τριετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από το 2015 έως και τις 31 Μαρτίου 2018 κατατέθηκαν 455.000 αιτήσεις για κάθε είδους συνταξιοδοτικές παροχές. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει πως υποβλήθηκαν 348.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, 170.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και 76.000 για εφάπαξ παροχές.

Γιατί δεν εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις

Ωστόσο, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται είναι αισθητά μεγαλύτερος, αλλά ένα μέρος απορρίπτεται επειδή οι φάκελοι δεν είναι πλήρεις.

Το 2017, οι αιτήσεις για κύριες αιτήσεις ξεπέρασαν τις 150.000, αλλά οι εγκρίσεις (μαζί με εκείνες που εκκρεμούσαν από το 2016) έφτασαν σε 118.222. 

Η αιτία της απόρριψης είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου συνταξιοδότησης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου. Ειδικότερα δε, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται στις περιπτώσεις ασφαλισμένων, που είχαν διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερα του ενός Ταμεία.

Επίσης, ασάφεια υπάρχει σχετικά με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται. Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα στους απορριπτέους εντοπίζεται στους ασφαλισμένους, οι οποίοι φοβούμενοι τα νέα όρια ηλικίας έσπευσαν να υποβάλλουν άρον-άρον αιτήσεις συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις