Οικονομία

13η σύνταξη: Τα χρήματα μένουν - Αλλάζουν όνομα και κριτήρια


Εξετάζεται η επαναφορά του ΕΚΑΣ

Στην αντικατάσταση της 13ης σύνταξης με ένα άλλο στοχευμένο επίδομα σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που φαίνεται μάλιστα να καταλήγει στην επαναφορά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να δοθεί ξανά επίδομα στους συνταξιούχους το Δεκέμβριο αυτού του έτους καθώς δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αλλά είπε ότι “θα δίνουμε ένα σταθερό βοήθημα σε ετήσια βάση, το οποίο θα δοθεί στο τέλος του επόμενου έτους, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν”.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το κονδύλι των 830 εκατ. ευρώ που είναι το κόστος της δαπάνης για τη 13η σύνταξη παραμένει ως έχει στον προϋπολογισμό, ως εκ τούτου η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει την παροχή αλλάζοντας απλώς το όνομα και παρουσιάζοντας στους συνταξιούχους τη δική της επιδοματική εκδοχή.

Μάλιστα, το νέο μόνιμο επίδομα, που αναμένεται να εξαγγελθεί στη ΔΕΘ, θα δίνεται σταθερά κάθε Δεκέμβριο, θα είναι αφορολόγητο και αυξημένο για τους οικονομικά ασθενέστερους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τώρα, αν θα λέγεται 13η σύνταξη, ΕΚΑΣ ή κάτι άλλο μένει να το αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ πρωτοεφαρμόστηκε το 1996 ως προνοιακή παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους, και το 2015 μπήκε στο μάτι των δανειστών οι οποίοι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το 3ο Μνημόνιο απαίτησαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργησή του.

Το 2019 το ΕΚΑΣ εξαφανίστηκε από το εισόδημα των μικρών συντάξεων ωστόσο επανήλθε τον περασμένο Μάιο ως 13η σύνταξη, αφού συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ έλαβαν το 100% αυτής, δηλαδή μια πλήρη κύρια σύνταξη. Από 501 ευρώ μικτή κύρια σύνταξη ώς και πάνω από 1.000 ευρώ το ποσό μειωνόταν κλιμακωτά από 30% έως 70%.

Η έγκριση των Θεσμών

Είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο πριν προχωρήσει στην αντικατάσταση του μέτρου θα το συζητήσει προηγουμένως με τους θεσμούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την πορεία των προϋπολογισμών όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Εφόσον οι πιστωτές ανάψουν το πράσινο φως, τότε το νέο ΕΚΑΣ θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2020 στον οποίο οι θεσμοί ρίχνουν πλέον όλο το βάρος.

Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος  Σταϊκούρας τις παρεμβάσεις στη φορολογία το 2020 θα κρίνει ο δημοσιονομικός χώρος, αποκαλύπτοντας δε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις