Χρηστικά

13η σύνταξη: Σήμερα ψηφίζεται, στις 20/5 καταβάλλεται


Σήμερα αναμένεται ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη για τη 13η σύνταξη η οποία σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα είναι μόνιμη και θα καταβάλλεται και στα επόμενα χρόνια, στους δικαιούχους. Η πρώτη της καταβολή θα γίνει τη Δευτέρα, 20 Μαΐου σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα με τη διάταξη χορηγείται στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος 13η σύνταξη. Δικαιούχοι της σύνταξης είναι όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη την 1η Μαΐου κάθε έτους όσο και όσοι δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην ως άνω ημερομηνία. Επίσης, η 13η σύνταξη θα καταβάλλεται και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η βάση υπολογισμού της 13ης σύνταξης αποτελεί το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους. Δηλαδή όσοι παίρνουν δύο συντάξεις, θα λάβουν διπλή 13η σύνταξη.

Τα ποσά τα οποία δικαιούται ένας συνταξιούχος ανάλογα με τα ύψος του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει σήμερα ένας συνταξιούχους είναι:

  •     Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη.
  •     Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους.
  •     Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους.
  •     Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.
  •  
Διαβάστε επίσης