Διεθνή

13 χώρες της ΕΕ υπέρ της ένταξης Αλβανίας και Σκοπίων


Η ένταξη της Αλβανίας και  των Σκοπίων στην ΕΕ γίνεται τώρα αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών που θέτουν ως προτεραιότητα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εκείνων που προτάσσουν τη διεύρυνση.

Επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας για τις δύο βαλκανικές χώρες ζητούν τώρα 13 κράτη-μέλη της Ενωσης, που σκοπεύουν να εμφανισθούν με κοινές θέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο Κορυφής.


Ιταλία, Μάλτα, Αυστρία, Εσθονία, Βουλγαρία, Λετονία, Εσθονία, Κροατία,  Σλοβενία και οι χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία,Τσεχία, Σλοβακία) θα παρουσιάσουν κοινό έγγραφο στην ΕΕ των 28 την επόμενη εβδομάδα. Θα υποστηρίξουν ότι η διεύρυνση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, διότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα αν εστιάσει μόνο στην προώθηση της ολοκλήρωσης της.

Οι χώρες του μπλοκ εκφράζουν ουσιαστικά την αντίθεσή τους στη στρατηγική της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η διεύρυνση  δεν αντιστρατεύεται την προσπάθεια ολοκλήρωσης.

Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία κίνηση προς άσκηση πιέσεων, με στόχο να διαμορφωθεί προσφορότερο έδαφος για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Το θέμα της Αλβανίας και των Σκοπίων έχει διχάσει την κυβέρνηση της Γερμανίας: Ο αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα υπουργός Μίχαελ Ροθ θέλει να επισπευσθούν οι  ενταξιακές διαδικασίες, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες προτιμούν τη τακτική του "σπεύδε βραδέως".

Διαβάστε επίσης