Χρηστικά

120 δόσεις προς τα Ταμεία: Τα 5 βήματα για τη ρύθμιση


Θα γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2019

Ολοκληρώνεται εντός των ημερών η ρύθμιση για τους οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αφού οι διατάξεις τεθούν υπόψη των εκπροσώπων των δανειστών που έρχονται στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, θα λάβει τον δρόμο προς την Βουλή και θα ισχύσει άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, η ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνει μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2019.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια των οφειλετών για την ένταξη σε αυτή.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι το «κούρεμα» και της βασικής οφειλής, μέσω του επανυπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των προηγουμένων ετών, αλλά και των προσαυξήσεων που οδηγούν σε ένα μέσο όφελος της τάξης του 70%.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων θα αφορά όλους τους οφειλέτες, τόσο τους εν ενεργεία ασφαλισμένους όπως επίσης και τους περίπου 70.000 ασφαλισμένους οι οποίοι αν και έχουν συμπληρώσει  τα έτη προϋπηρεσίας και την ηλικία συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξη τους λόγω μεγάλου ύψους οφειλών που έχουν και δεν μπορούν να τα τακτοποιήσουν με τις τρέχουσες ρυθμίσεις των 12 ή των 24 δόσεων.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι και ταυτόχρονα οφειλέτες, έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν χρήση μόνο του κουρέματος των προσαυξήσεων και να αφήσουν ακέραιες τις αρχικές εισφορές, προκειμένου να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Η διαδικασία

Η διαδικασία ένταξης θα είναι απλή και θα ολοκληρώνεται σε πέντε βήματα:

  1. Ο οφειλέτης θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, όπου θα πληροφορείται το ύψος της αρχικής οφειλής του και των προσαυξήσεων που έχουν καταλογιστεί.
  2. Ακολούθως θα πατάει την ειδική ένδειξη που θα τον οδηγεί σε άλλη σελίδα, στην οποία θα εμφανίζονται οι οφειλές μετά το «κούρεμα» αρχικής οφειλής και προσαυξήσεων Τα δύο ποσά θα αθροίζονται και θα προκύπτει η νέα συνολική οφειλή, η οποία θα είναι μειωμένη κατά περίπου 70%.
  3. Κατόπιν, επί της νέας οφειλής θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα πληρωθεί το ποσό, με τον περιορισμό ότι η ελάχιστη οφειλή δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 50 ευρώ. Στην πραγματικότητα, οι 120 δόσεις αφορούν οφειλές οι οποίες είναι τουλάχιστον 6.000 ευρώ. Για τα μικρότερα ποσά, οι δόσεις θα είναι αναλογικά λιγότερες.
  4. Εφόσον ο οφειλέτης αποδεχτεί τη νέα οφειλή όπως αυτή προκύπτει από τα δύο «κουρέματα», τότε θα μπορεί να πατήσει την ένδειξη αποδοχή της ρύθμισης.
  5. Ακολούθως θα ενημερώνεται ότι πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση.
     
Διαβάστε επίσης