Οικονομία

120 δόσεις: Λύση στο θέμα των προσαυξήσεων ζητά το ΕΕΑ


Για μία ακόμη φορά, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, τη σημαντική ανάσα που δίνει σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες η ρύθμιση των 120 δόσεων, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη θέση του Ε.Ε.Α. για αφαίρεση των προσαυξήσεων που φτάνουν στο 40% του συνολικού χρέους των 105 δισ. ευρώ προς την εφορία.

Το θέμα έθεσε το Ε.Ε.Α. και στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο συναντήθηκε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε σημερινές του δηλώσεις. ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι με την αφαίρεση των προσαυξήσεων και θα ενισχυθούν έσοδα του κράτους, καθώς θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα, και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να πληρώσουν και να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Μια κανονικότητα, βέβαια, που, όπως εξήγησε, χρειάζεται και ανάπτυξη της οικονομίας, δηλαδή αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων και του ΑΕΠ, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αποδειχθεί ότι και οι 120 δόσεις δεν είναι αρκετές.

Στη διάρκεια της συζήτησης, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.  διαχώρισε τους οφειλέτες σε τρεις κατηγορίες – εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανέρχονται στο 30%, εκείνους που αν τους δοθούν διευκολύνσεις, όπως και οι 120 δόσεις, θα καταφέρουν να αποπληρώσουν, και εκτιμώνται σε 60-65%, και τους υπόλοιπους που είναι οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Μιλώντας για το κλίμα στην αγορά, ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε ότι καταγράφεται μία αισιοδοξία, η οποία ωστόσο μένει να αποτυπωθεί σε αριθμούς και αποτελέσματα.