Οικονομία

120 δόσεις: Επιπλέον χρόνος για ένταξη, αδιαφορούν οι μεγαλο-οφειλέτες


Ανταπόκριση μόνον από τους μικρούς οφειλέτες - Ποιοι χάνουν τη ρύθμιση

Περισσότερο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες της εφορίας για να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους φορολογουμένους που θέλουν να ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις τις φορολογικές οφειλές τους δεν θα κλείσει στις 28 Ιουνίου, αλλά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Βεβαίως οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν έως και 120 δόσεις μόνον τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αυτό σημαίνει ότι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση.

Ανταπόκριση μόνον από τους μικρούς οφειλέτες

Ποια είναι όμως η εικόνας συμμετοχής στη ρύθμιση; Οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ έχει προσελκύσει κυρίως η ρύθμιση των 120 δόσεων της Εφορίας, ενώ το ενδιαφέρον από τους μεγάλους οφειλέτες προς το παρόν τουλάχιστον είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Η επεξεργασία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εννέα στους δέκα οφειλέτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους είναι μικροοφειλέτες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.

Στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, δείχνουν ότι ένας στους δύο οφειλέτες της Εφορίας χρωστά μικροποσά έως 500 ευρώ, ενώ εννέα στους δέκα έχουν οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Αντίθετα, όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και παράλληλα χρωστούν στην Εφορία δεν αποφασίζουν να ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς διαπιστώνουν ότι το εισόδημά τους λειτουργεί ως κόφτης στον αριθμό των δόσεων που κερδίζουν, κάτι που φαίνεται να λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αριθμός που κρίνεται ελάχιστος μπροστά στο πλήθος των 3,9 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των οφειλετών της Εφορίας.

Βεβαίως η μικρή προσέλευση των φορολογουμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποδίδεται και στην τρίμηνη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση, η οποία εκπνέει πλέον στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που προσδοκούν νέες βελτιωτικές κινήσεις στο σχήμα εξόφλησης οφειλών τους επόμενους μήνες. Η πρακτική αυτή όμως ενέχει τον κίνδυνο κατασχέσεων στο μεσοδιάστημα, καθώς μόνο η υπαγωγή στη ρύθμιση με τυπική αποπληρωμή των δόσεων «απενεργοποιεί» τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Οσον αφορά στις επιχειρήσεις, παρά την αύξηση του πλήθους των δόσεων (24 για τακτικές υποχρεώσεις, 36 για έκτακτες) σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η διευκόλυνση κρίνεται περιορισμένης εμβέλειας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν μάξιμουμ δόσεων έως 24, καθώς η πρόβλεψη για 36 μηνιαίες δόσεις αφορά μόνο φορολογικές υποχρεώσεις για φόρους που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων ή φόρους από μεταβίβαση ακινήτων.

Ποιοι μένουν εκτός

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι οφειλέτες που ναι μεν εντάσσονται στη ρύθμιση αλλά να τη χάνουν κυριολεκτικά αμέσως, καθώς δεν πληρώνουν την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών. Και βεβαίως η ρύθμιση επικυρώνεται μόνο με την καταβολή της πρώτης δόσης.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης δεν χάνει τουλάχιστον το δικαίωμα να υποβάλει για δεύτερη φορά αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, η οποία όμως ενεργοποιείται μόνο εφόσον μέσα σε τρεις ημέρες πληρώσει την πρώτη δόση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις