ΕΥΖην

$10,7 εκατ. πωλήθηκε πίνακας του Μπροντσίνο, $23,5 εκατ. "έπιασε" ένας Ρούμπενς


Σε τιμή ρεκόρ, 10,7 εκατομμύρια δολάρια, πωλήθηκε πίνακας του ζωγράφου της Αναγέννησης, Μπροντσίνο σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Το έργο που απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα που κρατά πένα και φύλλο χαρτιού και, σύμφωνα με μελετητές, είναι αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου πωλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη που ήταν 3-5 εκατομμύρια δολάρια.

Αρχικά, οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών είχαν θεωρήσει ότι το έργο ήταν του Γιακοπίνο ντελ Κόντε.

Το πορτρέτο παρέμενε ως αγνώστων στοιχείων για δεκαετίες σε ένα κτίριο γραφείων της γερμανικής κυβέρνησης και επιστράφηκε στην κληρονόμο της αρχικής ιδιοκτήτριας, της Εβραίας Ίλσε Χέσελμπεργκερ από το Μόναχο.

Η Χέσελμπεργκερ είχε αποκτήσει τον πίνακα το 1927, αλλά η συλλογή έργων τέχνης και η περιουσία της κατασχέθηκαν από τους Ναζί.

Τουλάχιστον τέσσερις πλειοδότες διεκδίκησαν το πορτρέτο, το οποίο απέκτησε άνδρας που ήταν παρών στην αίθουσα διεξαγωγής της δημοπρασίας.

Ο πίνακας είναι πλέον ο ακριβότερος του Μπροντσίνο μετά τον «Πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα με ένα βιβλίο», το οποίο πουλήθηκε από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2015 9,1 εκατομμύρια δολάρια.

Όλα τα καθαρά έσοδα από την πώλησή του πίνακα θα διατεθούν σε οργανώσεις στήριξης επιζησάντων του Ολοκαυτώματος και παροχής βοήθειας σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Στην ίδια δημοπρασία, πίνακας του Ρούμπενς που απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (1609) πωλήθηκε 23,5 εκατομμύρια δολάρια. Είχε πουληθεί την προηγούμενη φορά σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby's της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο του 1998 έναντι 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, η μεγάλης κλίμακας σύνθεση του Οράσιο Τζεντιλέσκι «Η Μαρία Μαγδαληνή μετανοούσα» πωλήθηκε 4 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα