Ελλάδα

Υπόθεση Φλώρου: Πώς αποφεύχθηκε το φιάσκο αλά Χριστοφοράκο!


Οι συντονισμένες κινήσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας, της ΕΥΠ, των δικαστικών και αστυνομικών αρχών απέτρεψαν την κοπάνα

Η υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, άνετα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα φιάσκο αλά Χριστοφοράκο και όπως το μεγαλοστέλεχος της Siemens που κατηγορείται για μίζες σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, την κοπάνησε κανονικά, έτσι και ο καταδικασθείς για κακουργήματα νεόκοπος επιχειρηματίας θα μπορούσε να διαφύγει.

Αυτή τη φορά όμως, είχαν γνώση οι φύλακες. Οι συντονισμένες κινήσεις των υπουργείων Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας, της ΕΥΠ, των δικαστικών και αστυνομικών αρχών απέτρεψαν την κοπάνα.

Από την πρώτη στιγμή της αποφυλάκισής του, ο Αριστείδης Φλώρος ήταν υπό τη διακριτική παρακολούθηση των αρχών. Οι πληροφορίες που είχαν, ανέφεραν ότι κάποια στιγμή θα διέφευγε στο εξωτερικό, οπότε σε περίπτωση που ακυρωνόταν η αποφυλάκισή του –όπως και έγινε- θα ήταν άφαντος.

Η παρακολούθηση του Α. Φλώρου, έγινε στενότερη, όταν τις τελευταίες μέρες άρχισαν να βγαίνουν πληροφορίες σχετικά με τη «νομιμότητα» της διαδικασίας αποφυλάκισης και ιδιαίτερα για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών που επικαλέστηκε για να «πείσει» ότι είναι ανάπηρος κατά 67%.

Υπήρξε από την πρώτη στιγμή κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, με εντολή της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου, για την απόφαση της επιτροπής που διέγνωσε την αναπηρία. Ακολούθησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ζήτησε τον φάκελο της υπόθεσης και την επανεξέτασή του.

Χθες το πρωί αποκαλύφθηκε ότι το έγγραφο της ιατρικής γνωμάτευσης ήταν πλαστό, καθώς η γιατρός που έβαλε υπογραφή στη σχετική γνωμάτευση δεν υπήρξε καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της στον Ευαγγελισμό, ιατρός κλάδου ΕΣΥ, με αποτέλεσμα η σφραγίδα της να είναι «ανυπόστατη», ενώ επιπρόσθετα  δεν υπήρξε καμία υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΥΠΝΟΥ» ή του καθηγητή της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας.

Το έγγραφο αυτό σήμανε συναγερμό σε υπουργεία και δικαστικές αρχές. Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας Λάμπρος Σοφουλάκης, άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκε ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος, με ποσοστό αναπηρίας 67%, που έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της Energa-Hellas Power.

Είχε προηγηθεί η σχετική παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο εισαγγελέας έχει ήδη εισηγηθεί στα μέλη του δικαστικού συμβουλίου την ακύρωση του επίμαχου βουλεύματος.

Το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας συνεδρίασε αργά το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή ή όχι την έφεση και εξέδωσε την απόφαση λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με την οποία ακυρώνεται το βούλευμα αποφυλάκισης και ο Α. Φλώρος πρέπει να συλληφθεί να επιστρέψει στις φυλακές.

Η προληπτική προσαγωγή

Ωστόσο, όλες αυτές τις κρίσιμες ώρες της Παρασκευής, ο Αριστείδης Φλώρος είχε μεταφερθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ο λόγος; Προσαγωγή χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία.

Αμέσως μόλις βγήκε η απόφαση του συμβουλίου εφετών η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη.

Με την προληπτική προσαγωγή, αλλά και με την προσαγωγή  αποτράπηκε το ενδεχόμενο φυγής του 39χρονου. Έγινε δηλαδή, ό,τι δεν έγινε το 2009, για τον Χριστοφοράκο και τον Καραβέλα, ίσως επειδή συνέφερε πολλούς η φυγή τους.

Η υπόθεση Χριστοφοράκου

Xristoforakos

Με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά.
Όταν την άνοιξη του 2009 άρχισε η διερεύνηση του ελληνικού σκέλους του σκανδάλου Siemens κλήθηκε από τον εισαγγελέα ως ανωμοτί μάρτυρας. Πήγε στην Ευελπίδων, κατέθεσε (η φωτό είναι κατά την έξοδό του από το γραφείο του ανακριτή).

Κατόπιν, ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, τον Μάιο του 2009 τον κάλεσε για απολογία ως κατηγορούμενο. Μάταια όμως τον περίμενε, καθώς το είχε σκάσει στη Γερμανία!
Φυσικά δεν παρουσιάστηκε για την απολογία του, παρά παρέμεινε στη Γερμανία, όπου κρυβόταν.

Εδώ όμως αρχίζουν τα «μυστήρια». Ο Χριστοφοράκος είχε και γερμανικό διαβατήριο, το οποίο όμως είχε λήξει. Πήγε στο γερμανικό προξενείο να το ανανεώσει, αλλά οι υπάλληλοι αρνήθηκαν πιθανότατα, λόγω των εκκρεμοτήτων με τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, λέγεται ότι έγινε παρέμβαση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Μάιο του 2009 και το διαβατήριο ανανεώθηκε.

Ο Χριστοφοράκος έφυγε… σαν κύριος στη Γερμανία όπου γνώριζε ότι η αντιμετώπισή του θα ήταν διαφορετική ενώ εξασφάλισε και τη μη έκδοσή του στην Ελλάδα!
Το ίδιο χρονικό διάστημα, την κοπάνησε μέσα από τα χέρια των ανακριτικών αρχών και το άλλο μεγαλοστέλεχος της Siemens, ο Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος απολαμβάνει τη νέα του ζωή (και τα εκατομμύρια) στην Ουρουγουάη.

Η φυγή Χριστοφοράκου-Καραβάλα ανακούφισε τα τότε δύο μεγάλα κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι όπως αποδείχτηκε από τη δικογραφία δωροδόκησε τα δύο κόμματα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τσουκάτου, ότι πήρε 1 εκατ. μάρκα από τη Siemens για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Το επιβεβαίωσε στο δικαστήριο ο άλλοτε υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος Σπύρος Αυγερινός. Ωστόσο… δεν έγινε και τίποτα!

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις σχέσεις του Χριστοφοράκου με τα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ο …αυτοεξόριστος Χριστοφοράκος

Μετά την έκδοση του πρώτου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από τον Ν. Ζαγοριανό, ο Μ. Χριστοφοράκος κρυβόταν, μέχρι τη στιγμή της σύλληψή του τα ξημερώματα της 25ης Ιουνίου 2009.

Συνολικά εκδόθηκαν τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, αλλά ο Μ. Χριστοφοράκος δεν παραδόθηκε στην Ελλάδα από τις γερμανικές αρχές παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου μετά από απόφαση του Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο που έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης αντισυνταγματικά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βαμβέργης αποφάσισε τελεσίδικα στις 4 Νοεμβρίου 2009 ότι τα αδικήματα για τα οποία είχαν εκδοθεί τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης είχαν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ομολόγησε τον Ιούλιο του 2009 στην εισαγγελέα του Μονάχου Hildegard Bäumler Hös καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Μετά από πρόταση της εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο εξεδόθη δικαστική διαταγή για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων, ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος άσκησε έφεση, η οποία κατέληξε στις 03.03.2010 σε συναινετική διαδικασία μεταξύ εισαγγελίας – δικαστή και κατηγορουμένου.
Το αποτέλεσμα ήταν η αθώωση του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, η επιβολή προστίμου 350.000 και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρείας Siemens. Δηλαδή με τη συμπεριφορά του δεν εμπόδισε τη διακινδύνευση χρημάτων της Siemens, εξαιτίας της διαχείρισής τους από Γερμανούς της μητρικής εταιρείας εκτός προϋπολογισμού, αφού αυτά διακινούνταν από το παραλογιστήριο και από το πλέγμα διαφόρων εταιρειών!

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος εξετάστηκε από αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου (μέλη της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση siemens) στις 27 Οκτωβρίου 2010 στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δήλωσε ότι δεν δωροδόκησε κόμματα και πολιτικούς, καθώς και ότι δεν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα(!) απαντώντας στα ερωτήματα του κλιμακίου των βουλευτών-μελών της Εξεταστικής. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα και αμέσως μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δήλωσε στη Γιάννα Παπαδάκου (ΤΟ ΒΗΜΑ) ότι είπε την αλήθεια στους Έλληνες βουλευτές.

Προφανώς όμως, είπε δύο φορές, ψέματα!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα