Αγορές

Χρηματιστήριο: “Η γάτα... ψόφησε”


Κάτι σαν “τίναγμα της ψόφιας γάτας” αποδεικνύεται η χθεσινή εντυπωσιακή ενδοσυνεδριακή αντίδραση στο ΧΑ, που έφερε τις τράπεζες από το -5% στο +7,4%, δημιουργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη και αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς.

Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο,  αξιοποιούν σήμερα αυτή την αντίδραση για να ρευστοποιήσουν σε υψηλότερες τιμές. Ετσι η πτώση συνεχίζεται, το χρηματιστηριακό ταμπλό γίνεται πάλι “κατακόκκινο”, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί.

Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώνονται στις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης  βυθίστηκε αρχικά  στο -4,39% και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 2,65%.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με -1,59% στις 742,24 μονάδες και τώρα χάνει 1,15% στις 745,5.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές επισημαίνουν ότι η εν εξελίξει καθοδική κίνηση της αγοράς είναι μια φυσιολογική διόρθωση που μπορεί να φθάσει σε ακραία υπερβολή - όπως έγινε με το προηγηθέν παρατεταμένο ράλι του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Εν μέσω αβεβαιοτήτων

Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα ανησυχητικά στοιχεία για ελλείμματα και χρέος, οι αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες  επισημαίνουν ότι η σφοδρότητα και η ταχύτητα της διόρθωσης ήταν αντίστοιχες εκείνων του προηγηθέντος ανοδικού ράλι. Τώρα το ζήτημα είναι πού θα ισορροπήσει η αγορά και αν θα αλλάξει η μεσοχρόνια τάση. Οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις, ενώ ο ΓΔ βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Με τη χθεσινή ενδοσυνεδριακή αντίδραση ο ΓΔ κράτησε τη σημαντικότερη στήριξη των 745-750 μονάδων και σήμερα δοκιμάζει πάλι τις αντοχές της.

Οι τεχνικές ενδείξεις είναι πλέον αρνητικές, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους δυνητικούς αγοραστές, που ανέμεναν την διόρθωση για να μπουν στην αγορά ή να ενισχύσουν τις θέσεις τους

 Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει πάνω από 20% σε δύο εβδομάδες και σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αγοραστικές ευκαιρίες. Ομως με το χρηματιστηριακό κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς λόγω πανδημίας και οικονομικών επιπτώσεων της,  το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Ολες οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται τώρα στο κόκκινο, με σημαντικές απώλειες. Alpha -4%, Εθνική -3,3%,  Πειραιώς -2,8%, Eurobank και Attica -2,2%, Ελλάδος -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ανοδικά κινούνται μόνον οι Φουρλής και Jumbo +0,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,3%.  Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -2,6%,  ΕΧΑΕ -2,2%, Coca-Cola -2%, Motor Oil και Τιτάν -1,7%, Lamda -1,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση άνοδο 0,4%-0,8% σημειώνουν  Πλαίσιο, Quest και Παπουτσάνης. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν MIG +4%, Ιντρακάτ -2,5%, Ικτίνος -2,2%, Profile -2%,  Ικτίνος και Intracom -1,7%, Cenergy -1,1%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα