Αγορές

Αντίδραση αυτοσυντήρησης στο χρηματιστήριο


Ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς και ο Dow Jones δείχνει την τάση των αγορών υποχωρώντας αυτή την ώρα κατά 1,7%, η  εβδομάδα αφήνει "ανοιχτούς λογαριασμούς" στο ΧΑ.

Μετά τις δραματικές απώλειες του προηγούμενου διημέρου η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και με πεσμένο "ηθικό", αναζητώντας ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Σήμερα πέτυχε μία μεγάλη ανατροπή, γυρίζοντας "από το βυθό στον αφρό", σε μία κίνηση αυτοσυντήρησης που δίνει ανάσα στα χαρτοφυλάκια με margin και λειτουργεί ως τονωτική ένεση.

Ομως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια. Κυρίαρχο θέμα παραμένει βέβαια η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, που θα πλήξουν πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, φορτώνοντας στις τράπεζες νέα "βουνά" κόκκινων δανείων.  

Μείζον ζήτημα και οι ανακεφαλαιοποιήσεις, που επανέρχονται στο προσκήνιο καθώς οι εξελίξεις οδηγούν την Τρ. Πειραιώς σε αναγκαστική κρατικοποίηση. Αποτέλεσμα της δυσπιστίας και της "καχυποψίας" με την οποία η αγορά αντιμετωπίζει τις τραπεζικές μετοχές,  είναι η καταβύθιση του κλαδικού τους δείκτη  σε νέο ιστορικά χαμηλό κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Πηγή αβεβαιότητας θα παραμείνουν επίσης τα ελληνοτουρκικά, όπου ενδέχεται να υπάρξει πρόσκαιρη ύφεση τις επόμενες μέρες, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από το μεγάλο σεισμό.

Μετοχές και δείκτες

Η σημερινή ανοδική αντίδραση βελτιώνει τους τεχνικούς δείκτες, δίνοντας "υποσχέσεις" για περαιτέρω ανάκαμψη, η οποία όμως θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες και οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά  την πρώτη ώρα. Ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, με μοχλούς τη μετοχή της Εθνικής και ορισμένων βιομηχανικών blue chips. Ολοι οι δείκτες έκλεισαν κοντά στα υψηλά ημέρας.

 Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -2,62% στις 550,11 μονάδες, γύρισε θετικός σε +1,23% (στις 571,89) και τερμάτισε +0,81% στις 569,5 μονάδες.
 Κέρδη 0,49%σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,τερματίζοντας στις 1.329,41 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά μέχρι -6,14%, γύρισε στη συνέχεια ανοδικά μέχρι +1,40% και έκλεισε με οριακή αρνητική μεταβολή -0,12%. Στυλοβάτης της ανάκαμψης η Εθνική, που πήγε -3,71%, γύρισε +5,02% και έκλεισε με κέρδη +1,3%. Βοήθησε επίσης η Πειραιώς, που πήγε -20,8% και τερμάτισε +0,8%. Την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Attica (+3,7%). Alpha +0,5%, στο κόκκινο μόνο η Eurobank (-1,8%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Σαράντης +4%, Τιτάν +3%, ΕΧΑΕ +2,4%, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ +2,2%,  ΟΤΕ, Motor Oil και Lamda +2%, ΔΕΗ +1,5%. Στον αντίποδα Jumbo και Aegean -2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,7%, ΟΠΑΠ και Coca-cola -1%.

Στα mid caps πρωταγωνίστησε η Cenergy (+11%) του ομίλου Βιοχάλκο.  Ακολούθησαν ΕΥΑΘ +3,4%, MIG +1,8%, Πλαίσιο +1,3%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ιntracom -2,7%, Intercontinental -1,7%, Profile -1,5%, Quest και Elton -1,2%.

Διαβάστε επίσης