Επικαιρότητα

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P, σημαντικά κέρδη για τον Nasdaq


Πράσινα ταμπλό στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street με την τεχνολογία να κερδίζει τις εντυπώσεις και τον S&P να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό.

Οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε πως η Fed θέλει να δει απτές αποδείξεις ισχυροποίησης της αμερικανικής οικονομίας προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να υποχωρήσει από τη "χαλαρή" νομισματική πολιτική της.

Σε παρέμβαση του σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΝΤ ο Τζ. Πάουελ επανέλαβε την προσδοκία ότι η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού για φέτος θα είναι προσωρινή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "έχουμε τα εργαλεία για να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο 2% εφόσον χρειαστεί".

Τόνισε ακόμα πως υπάρχει ακόμα "χώρος για οικονομική ανάκαμψη" από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα "η ανάκαμψη παραμένει άνιση και ατελής", χαρακτηρίζοντας ως πολύ σοβαρό ζήτημα αυτή την ανομοιορφία.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% στις 33.503 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,42% στις 4.097 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,03% στις 13.829 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (+1,8%) και Salesforce.com (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Nike (-2,1%) και Walgreens Boots (-1,5%).

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας μεταξύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Απριλίου έφτασαν τις 744.000, υψηλότερα από τις προσδοκίες για 694.000. Η μέτρηση δείχνει άνοδο κατά 16.000 από τις 728.000 αιτήσεις που ήταν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Παράλληλα, καθοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,64% και η απόδοση του 30ετούς κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,32%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,3% στα 59,60 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1% στα 1.758 δολ./oz..

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1919 δολ.