Αγορές

Wall Street: Ήπιες απώλειες με το βλέμμα στις εκτιμήσεις της Fed


Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν στος εκτιμήσεις της Fed για αργή ανάκαμψη της οικονομίας και στη συμφωνία για το νέο πακέτο τόνωσης το οποίο παρά τα βήματα προόδου δεν φαίνεται ότι θα κλείσει πριν τις προεδρικές εκλογές.

 Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι να εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας μετά τον τελευταίο γύρο συζητήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Ωστόσο, ακόμα και να καταλήξουν σε μία κοινή πρόταση, θα πρέπει να ξεπεράσουν και τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας που τους προηγούμενους μήνες καταψήφισαν δύο διαφορετικές προτάσεις που είχαν παρουσιάσει οι Δημοκρατικοί.

Στην έκθεση της Fed γνωστή και ως Beige Book διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι σε γενικές γραμμές αισιόδοξες όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, αλλά συνεχίζουν να έχουν έναν βαθμό αβεβαιότητας. Ωστόσο, η εικόνα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διάφορων τομέων της οικονομίας.Το επίπεδο της απασχόλησης αυξάνεται σε όλη τη χώρα αλλά με αργό ρυθμό. Η μεταποίηση ήταν ο πιο συνεπής κλάδος ως προς την ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης. Οι μισθοί αυξήθηκαν μόνο ελαφρώς και συχνά συνδέονται με το πόσο εύκολο είναι για τις επιχειρήσεις να βρουν εργαζόμενους.

Από το μέτωπο της πανδημίας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα, ξεπερνώντας το επίπεδο των 60.000 χθες. Συνολικά οι ΗΠΑ καταγράφουν πάνω από 8,275 εκατ. κρούσματα, με τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τους 221.000.

Στο εταιρικό μέτωπο, προβλημάτισαν τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της Netflix καθώς απογοήτευσαν τα κέρδη και ο αριθμός νέος συνδρομητών του ομίλου. Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,74 δολ. από 2,14 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αντίστοιχα, οι νέοι συνδρομητές ανήλθαν στα 2,20 εκατ. από 3,57 εκατ. που ανέμενε η αγορά.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,35% ή 98 μονάδες στις 28.210, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,23% στις 3.435 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,28% στις 11.484 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (+5,6%) και Walt Disney (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Goldman Sachs (-2,8%) και IBM (-1,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 4% στα 40,03 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.929 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,81%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1861 δολ. από 1,1824 την προηγούμενη μέρα.