Πολιτική

Βαρουφάκης: Η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία «έθαψε το ευρωομόλογο»


Τη θέση ότι με τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης «χθες το βράδυ έθαψαν το ευρωομόλογο» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρουφάκης εκφράζει προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης δανείζεται σα να μην υπάρχει αύριο. Μας βουλιάζει όλο και περισσότερο σε χρέος».

Ειδικότερα, σε αναλυτική δήλωσή του ο κ. Βαρουφάκης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Γερμανία, αναφέρει ότι η κυβέρνηση αυτή «με τη βούλα των Πρασίνων που ήταν οι μόνοι υπέρ των ευρωομόλογων», αποφάσισαν ότι «αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι και η τελευταία φορά που δοκιμάζεται κάτι τέτοιο και δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά κοινό χρέος». Επίσης εκτιμά ότι «το Grexit που ήθελε ο Σόιμπλε το θέλει και ο Λίντνερ».

Η δεύτερη είδηση, προσθέτει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είναι ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά αλλαγής στο δημοσιονομικό σύμφωνο, δηλαδή με άλλα λόγια στη λιτότητα η οποία θα μας "χτυπήσει" με το που θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του το Βερολίνο. Γιατί αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης δανείζεται σα να μην υπάρχει αύριο. Μας βουλιάζει όλο και περισσότερο σε χρέος. Κάθε ομόλογο που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών το αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν υπάρχει περιορισμός, λόγω πανδημίας. Αυτό μας έχει φτάσει στο 220% το χρέος. Όταν ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του το Βερολίνο, το οποίο θα γίνει μέσα στους επόμενους 12 με 16 μήνες, τότε θα έρθει το μπουγιουρντί από τις Βρυξέλλες "ισοσκελίστε τον κι εσείς". Αυτό σημαίνει το 5ο μνημόνιο σε πλήρη εξέλιξη για την Ελλάδα».

Στην αναφορά του για τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία και τον αντίκτυπό τους στην εξωτερική πολιτική του Βερολίνου, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει:

«Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, πραγματικά λυπάμαι τους Πράσινους. Πήραν ένα υπε-υπερ-υπερυπουργείο, το υπουργείο Ανάπτυξής τους, Οικονομίας όχι Οικονομικών. Όχι μόνο το πήρανε, ο Χάμπεκ -που είναι και συμπαθής, τον γνωρίζω και προσωπικά- πήρε αυτό το υπουργείο, του πρόσθεσαν την ενέργεια και όλη την πράσινη μετάβαση. Έγινε ένα υπερυπουργείο, χωρίς λεφτά όμως. Γιατί το υπουργείο Οικονομικών το πήρε ο νέος Σόιμπλε. Τον ξέρω τον Λίντνερ, έχουμε κάνει debate οι δυο μας στη γερμανική τηλεόραση τότε που είχα κατέβεις στις ευρωεκλογές με το DiEM. Είναι ακριβώς της σχολής Σόιμπλε. Πιστεύουν ότι ήταν λάθος που μπήκε η Γαλλία στο ευρώ, άσε την Ελλάδα.

Στο άλλο που τους λυπάμαι είναι ότι πήραν και το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο παραδοσιακά ήταν φιλορωσικό. Όποιος ήταν υπουργός Εξωτερικών στη Γερμανία τα τελευταία 30 χρόνια είχε πολύ καλές σχέσεις από τη Σοβιετική Ένωση μέχρι και τη Ρωσία. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει ένα μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα γιατί δεν έχουν επενδύσει. Όπως μας σταμάτησαν εμάς να κάνουμε επενδύσεις στα χρόνια των μνημονίων, έτσι κι αυτοί δεν έχουν κάνει επενδύσεις. Κλείσανε τα πυρηνικά εργοστάσια και έβαλαν όλα τους τα λεφτά στο project της Nord Stream 2 που είναι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τον Πούτιν κατευθείαν στη Γερμανία χωρίς να περνάει από την Ουκρανία. Και βγήκε η νέα υπουργός Εξωτερικών, η κ. Μπέρμποκ να πει ότι "δεν τον θέλουμε αυτόν τον αγωγό". Ναι αλλά δεν έχετε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν έχετε κάνει επενδύσεις, πώς θα τα βγάλει πέρα με τη γερμανική βιομηχανία; Πραγματικά λυπάμαι τους Πράσινους γιατί έχουν αναλάβει ευθύνες χωρίς να έχουν πάρει τους πόρους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις