Πολιτική

Συρεγγέλα: Πλέγμα προστασίας από βία και παρενόχληση στην εργασία


«Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, συναντήθηκε σήμερα με την Ξένια Μπουζαρανίδου, την Ελληνίδα που είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η κ. Συρεγγέλα εξέφρασε τη στήριξή της στην κ. Μπουζαρανίδου, τονίζοντας ότι «είναι μία γυναίκα που βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλει την οδυνηρή εμπειρία που βίωσε στον εργασιακό της χώρο». Η κ. Συρεγγέλα μίλησε για τη γενναιότητα της κ. Μπουζαρανίδου και τη μεγάλη υπομονή που έδειξε, μέχρι να δικαιωθεί, ενώ, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει κανένα πέπλο συγκάλυψης σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο της "πολιτικής ωριμότητας"».

Από την πλευρά της, η κ. Μπουζαρανίδου μίλησε για «τον εφιάλτη που βίωσε στον εργασιακό της χώρο και σημάδεψε τη ζωή της, καθώς και για το μεγάλο αγώνα που έδωσε, μέχρι να δικαιωθεί δικαστικά». Ωστόσο, ανέφερε: «αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση και ικανοποίηση, γιατί η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και θέλω να στείλω σε όλες τις γυναίκες το μήνυμα ότι δεν πρέπει να σιωπούν, αλλά να μιλούν, να αποκαλύπτουν, να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης, γιατί μόνο έτσι θα αφυπνίσουμε συνειδήσεις και η κοινωνία μας θα προχωρήσει μπροστά» και συμπλήρωσε: «χαίρομαι που δημιουργούνται σύγχρονες συνθήκες και θεσμοί που βοηθούν και ενθαρρύνουν τις γυναίκες προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέχρι τώρα, ήταν πολύ δύσκολο».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Συρεγγέλα υπογράμμισε: «εμείς προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες και τις συμβουλεύουμε να σπάσουν τη σιωπή τους. Είμαστε εδώ, για να τις βοηθήσουμε και να τις στηρίξουμε. Οι δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων προσφέρουν δωρεάν βοήθεια, συμβουλές ή προστασία σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας». Τόνισε δε ότι «απέναντι σε όποιον ή όποια χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό ως μέσο επιβολής δύναμης, θα πρέπει να αντιτάξουμε δυνατούς χαρακτήρες. Χαρακτήρες που θα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, θα γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιδρούν και πού να απευθύνονται, για να μιλήσουν, να καταγγείλουν ή να ζητήσουν συμβουλή και υποστήριξη».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα https://metoogreece.gr/ με κεντρικό μήνυμα "Μαζί σπάμε τη σιωπή". Η ιστοσελίδα περιέχει τα πενταψήφια νούμερα που μπορούμε όλοι να καλούμε για συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη και καταγγελίες, καθώς και χρήσιμους συνδέσμους σε σχετικές ιστοσελίδες, ενώ για την προστασία των εργαζομένων -και κυρίως των γυναικών- το υπουργείο εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και την κακοποίηση στην εργασία, προχωρώντας στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας. Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα ενταχθούν ρυθμίσεις που θα ενισχύουν την υπάρχουσα νομοθεσία, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας και ένα περιβάλλον μηδενικής ανοχής της βίας και παρενόχλησης στην εργασία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις