Αγορές

Στο κόκκινο το χρηματιστήριο, μεγάλες απώλειες στις τράπεζες


Μετά από δύο μήνες ανόδου και 10 ημέρες αμφιταλαντεύσεων, στη χρηματιστηριακή αγορά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για  ουσιαστική διόρθωση. Χρειάζεται μόνον μία αιτία-πρόσχημα. Οι εξελίξεις προσφέρουν πολλές: Ανησυχίες για την αναζωπύρωση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, αβεβαιότητα για τις τράπεζες και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, προβληματισμός για την πορεία και τις προοπτικές των επιχειρήσεων καθώς συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα που πλήττουν άμεσα πολλούς κλάδους.

 Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, στο -4% βυθίστηκε ο τραπεζικός δείκτης, στο κόκκινο 19 από τα 21 εμποροβιομηχανικά blue chips του FTASE25.

Στο χαμηλό βαρομετρικό που διαμορφώνεται, προστίθεται η παρατηρούμενη επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγορές. Η συνεχής αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές χώρες επιτείνει τις ανησυχίες, διαλύοντας την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί με την έναρξη των εμβολιασμών.

Στο ΧΑ τα μεγάλα κέρδη του τελευταίου διμήνου αποτελούν πλέον δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που οδηγούν χαμηλότερα τις τιμές των μετοχών και τους δείκτες. Σε σημείο καμπής η αγορά, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα  για τη συνέχεια. Κρίσιμο σημείο οι 800 μονάδες, όπου "αγκυροβόλησε"σήμερα ο ΓΔ.

Υφεση και κόκκινα δάνεια

Στην ελληνική αγορά αναζωπυρώνονται οι φόβοι ότι η παράταση των περιοριστικών μέτρων θα προκαλέσει περαιτέρω πλήγματα στην οικονομία, η οποία θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση κατά το τρέχουν και το επόμενο τρίμηνο, ενώ θα απομακρύνεται η προοπτική ισχυρής ανάκαμψης.

Οι προβλέψεις αυτές προκαλούν προβληματισμό για τις "αντοχές" των επιχειρήσεων και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες, οι οποίες προχωρούν σε τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, αλλά θα έχουν να αντιμετωπίσουν νέο  κύμα μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου, που καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με γρήγορη "βουτιά" των βασικών δεικτών. Ακολούθησε πρόσκαιρη ασθενής ανοδική αντίδραση και οι δείκτες μπήκαν πάλι σε τροχιά διολίσθησης, τερματίζοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 798,55 μονάδες (-2,53%), και έκλεισε στις 800,56 με απώλειες 2,28%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,20% στις 1.907,71 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -5,42%, και τερμάτισε με ημερήσιες απώλειες 4%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -6%, Εθνική -5,4%, Alpha  -5%, Attica Bank -4,5%, Eurobank -1,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Ελλάκτωρ -5,2%, ΕΧΑΕ -4,5%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -3,5%, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ -3,4%, Coca-Cola -2,9%,  Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ -2,4%, ΑΔΜΗΕ -2,3%,  ΔΕΗ, και Motor Oil -2,1%.

Στα mid caps MIG -6,3%, Ολυμπιακή Τεχνική -3,7%, Ικτίνος -3,5%, Cenergy και Αβαξ -3,2%.

Διαβάστε επίσης