Αγορές

Στο "κόκκινο" αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, παρά την επενδυτική αισιοδοξία για ταχεία οικονομική ανάκαμψη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ οι οικονομίες ανοίγουν και πάλι σταδιακά ύστερα από τα lockdowns, ενώ κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες επανέλαβαν τη στήριξή τους για να βοηθήσουν την ανάκαμψη.

Ανοδικά κινήθηκαν κατά 2,5% οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, κατά τον Μάιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ο δείκτης ανέβηκε 0,5% σε μηνιαία βάση. Τον Απρίλιο βρισκόταν στο 2%. Τα επίπεδα αυτά είναι τα υψηλότερα από το 2011 και πιο πάνω από τις εκτιμήσεις για 2,3%. Σε εναρμονισμένη βάση -για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- ο πληθωρισμός έφτασε στο 2,4% ετησίως και στο 0,3% μηνιαίως. Αξίζει να αναφερθεί πως ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι χαμηλότερα από 2%.

Αναθεώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, τονίζοντας πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 5,8% φέτος (από 4,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο) και στο 4,4% το 2022 (από 3,7% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο). Ο ΟΟΣΑ εκφράζει ανησυχίες για την προσβασιμότητα σε εμβόλια χωρών με πιο χαμηλό εισόδημα, προειδοποιώντας ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός παραμένει αντιμέτωπος με τον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων και lockdown.

Στις 51 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) μεταποίησης στην Κίνα τον Απρίλιο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η εργοσταστιακή δραστηριότητα διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις 50 μονάδες, για 14ο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν χαμηλότερο από τις 51,1 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο και ελαφρώς πιο κάτω από τις προβλέψεις.

Οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκαν τον Απρίλιο, όπως και οι τραπεζικές καταθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι χορηγήσεις δανείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,2% έναντι 5,3% τον Μάρτιο, ενώ αντίθετα τα δάνεια σε νοικοκυριά αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό (3,8% έναντι 3,3% τον Μάρτιο). Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 9,1% έναντι 10,1% τον Μάρτιο, με τις καταθέσεις των νοικοκυριών να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι 9,2%. Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια Μ3 επιβραδύνθηκε, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,2% έναντι 10% τον Μάρτιο, ενώ και η προσφορά χρήματος Μ1 - που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως - επιβραδύνθηκε στο 12,3% από 13,6%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χρηματιστήριο της Μ. Βρετανίας παρέμεινε κλειστό, όπως και η Wall Street λόγω αργίας για τη Memorial Day. 

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 447.30 μονάδες, πέφτοντας 0.37%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,038.79 μονάδες, με πτώση 0.78%.

Παράλληλα, o γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,421.7 μονάδες, χάνοντας 0.63%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,447.17 μονάδες, διολίσθησε 0.57%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε σχεδόν αμετάβλητος στις 25,179.5 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,151 μονάδες, με απώλειες 0.8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις