Αγορές

Στα $130 το Brent (+6,3%), υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου


Αναταραχή επικρατεί στις αγορές ενέργειας, ενώ σε λίγα λεπτά αναμένονται οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για μέτρα απεξάρτησης των  ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο και σε μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσουν στις ΗΠΑ οι ανακοινώσεις Μπάιντεν για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση των οικονομικών κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει περαιτέρω άνοδο των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, με άμεση επίπτωση στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στον πληθωρισμό.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Βrent κινείται αυτή την ώρα περί τα 130,9 δολάρια, σημει'ώνονας άνδο 6,3% σε ημερήσια βάση. Κατά 6,8% ενισχύεται η τιμή του αμερικανικού Crude WTI, που διαμορφώνεται σε 127,4 δολ. το βαρέλι.

 Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η τιμή του "μαύρου χρυσού" θα υπερβεί σύντομα τα 200 δολάρια, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί ότι οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 300 δολ. το βαρέλι!

Πτωτικά κινείται περιέργως η τιμή του φυσικού αερίου. Στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας του Αμστερνταμ  η τιμή του συμβολαίου Απριλίου διαμορφώνεται σε 213,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υποχωρώντας κατά 5,8% από το χθεινό κλείσιμο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα