Αγορές

Σε κατηφορικό δρόμο το χρηματιστήριο, 4η ημέρα πτώσης


Επιτείνεται η αβεβαιότητα στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς συνεχίζεται η καθοδική πορεία μετοχών και δεικτών, που εξανέμισε κεφαλαιοποίηση άνω του 1,5 δισ. ευρώ σε 4 ημέρες πτώσης. Με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, αναζητώντας ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυξημένες απώλειες στον τραπεζικό δείκτη προκάλεσε η συνεχιζόμενη καταβύθιση της Attica Bank, που “κλείδωσε” για δεύτερη μέρα στο limit down (-30%).

Ανάλογη εικόνα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Με εναλλαγές προσήμου ο DAX, υποχώρεί κατά  0,40%, κατά 0,25% ενισχύεται ο FTSE-100 στο Λονδίνο, απώλειες της τάξεως του 0,30% καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street.
 Ενδείξεις σταθεροποίησης στα ομόλογα της Ευρωζώνης και στα ελληνικά, που βρέθηκαν χθες σε δίνη πιέσεων.

Στο ΧΑ καθοριστική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναγκαστική λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, με προφανείς επιπτώσεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά.

Λόγω του αρνητικού κλίματος που διαμορφώνεται, η αγορά αντιπαρέρχεται τα θετικά αποτελέσματα 9μήνου που εμφανίζουν πολλές εισηγμένες εταιρείες, καθώς και τις έντονες διεργασίες σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους, όπου κυοφορούνται μεγάλα deals.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Οπως επισημαίνουν, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε διαδοχικές στηρίξεις, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και τώρα μπορεί να βρεί στήριγμα στις 882-885 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, αλλά γρήγορα άλλαξαν κατεύθυνση, καθώς η μικρή άνοδος θεωρήθηκε ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,77% στις 888,05 μονάδες και υψηλό +0,24% στις 897,08. Τερμάτισε στις 889,58 υποχωρώντας κατά 0,60%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,54%, κλείνοντας στις 2.133,09 μονάδες. Κατά 5,50% υποχώρησε ο FT40M των mid caps, λόγω της μεγάλης πτώσης της Attica Bank, που συμμετέχει στον συγκεκριμένο δείκτη.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,15% μέχρι -1,89% και έκλεισε με απώλειες 1,41%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Την Attica Bank (-30%) ακολούθησαν στην πτώση οι Eurobank -1,6%, Εθνική -1%, Πειραιώς -0,7%, Alpha -0,4%.  
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips κέρδη σημείωσαν μόνον οι Σαράντης +1,3%, Jumbo +0,8%, Βιοχάλκο +0,6%, Coca-Cola +0,4%.
Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες Τιτάν και ΟΛΠ -1,7%, ΕΛΠΕ -1,5%, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ -1,4%, ΕλβάλΧαλκόρ και Aegean -1,2%.

Στα mid caps και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με σημαντικό όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Αλουμύλ +6%, Moda Bagno +4%, Intralot +3,3%, AS Company +3%, Lavipharm +2,5%. Στον αντίποδα CPI -4,7%, Ξυλεμπορία -3%, Πλαστικά Θράκης και Κέκροψ -2,5%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης