Πολιτική

Διάσπαση στο συνδικαλιστικό της ΝΔ- Ο Μητσοτάκης παραμερίζει την ΔΑΚΕ


 Μετά από δύο χρόνια εσωτερικών αντιπαραθέσεων στους κόλπους της ΔΑΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ οδηγείται σε περιθωριοποίηση ή σε πλήρη αυτονόμηση από το κόμμα. Διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να την ελέγξει πλήρως και να επιβάλει τις επιλογές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει να δώσει το «δαχτυλίδι» της επίσημης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης του κόμματος στηνπαράταξη «Ενότητα», την οποία η ηγεσία της ΔΑΚΕ θεωρεί διασπαστική.

Η χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη στην Πειραιώς με το προεδρείο της συνδικαλιστικής παράταξης «Ενότητα», που έχει επικεφαλής τον Τάσο Γκιάτη, ερμηνεύεται ως ανοιχτή έκφραση της τελικής επιλογής της ηγεσίας της ΝΔ στον συνδικαλιστικό χώρο.

Η συζήτηση του προέδρου της ΝΔ με τους συνδικαλιστές επικεντρώθηκε σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα με τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «η Νέα Δημοκρατία στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις θέσεις και απόψεις που κινούνται στο πνεύμα της φιλελεύθερης και ανοιχτής οικονομίας και ταυτόχρονα διασφαλίζουν και προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας».

Η επισημοποίηση της συμπόρευσης της ΝΔ με τη νέα παράταξη  εκ των πραγμάτων προκαλεί χάσμα με την ΔΑΚΕ, που επί σειρά ήταν η προσκείμενη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδικαλιστική οργάνωση και για την οποία η «Ενότητα» θεωρείται διασπαστικός μηχανισμός. 

Το πρώτο ανοιχτό βήμα ρήξης με την ΔΑΚΕ είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο ως  βασικός ομιλητής σε εκδήλωση της ΝΔ για τον «νέο συνδικαλισμό» σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης κατηγόρησε τη ΔΑΚΕ και τον πρόεδρό της Νίκο Κιουτσούκη, για κρατισμό και αριστερές αντιλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην  εκδήλωση δεν είχαν προσκληθεί συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις κύκλοι της ΔΑΚΕ ανέφεραν: «εμείς δεν ασχολούμαστε με τη ΝΔ, καλό είναι και η ΝΔ να μην ασχολείται με εμάς». Μάλιστα παραπέμπουν στο 37ο τακτικό  συνέδριο της ΓΣΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο. «Εκεί θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας» λένε «και τότε θα δούμε ποιος εκφράζει μαζικά τους εργαζόμενους».  

Επίσης, πολιτικοί κύκλοι  σχολίαζαν πικρόχολα ότι ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  ίδρυσε τη ΔΑΚΕ το 1985, ενώνοντας όλες τις διάσπαρτες συνδικαλιστικές δυνάμεις του φιλελεύθερου χώρου, τώρα ένας άλλος Μητσοτάκης, ο Κυριάκος,  επιχειρεί να τη διαλύσει…

Γιώργος Ασημένιος
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης