Οικονομία

ΠΝΟ: Οι διαγνωστικοί έλεγχοι νόσησης στους ναυτικούς διενεργούνται με ευθύνη του πλοιοκτήτη


«Οι διαγνωστικοί έλεγχοι νόσησης στους ναυτικούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, διενεργούνται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη και δαπάνη του πλοιοκτήτη/εφοπλιστή/διαχειριστή».

Αυτό αναφέρει σε σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη δημοσίευση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζεται «ότι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές πρέπει να διενεργούν διαγνωστικό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, εφ' όσον δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, με δική τους δαπάνη».

Η ΠΝΟ επισημαίνει ότι «οι ναυτικοί ναι μεν εργάζονται στα πλοία, πλην όμως, ως προς αυτούς ισχύουν ειδικότερες διατάξεις και ρυθμίσεις και συγκεκριμένα η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006, που κυρώθηκε με τον Ν. 4078/2012, σε συνδυασμό με τον εκδοθέντα σε εκτέλεση αυτής Kανονισμό (για την εφαρμογή των απαιτήσεων της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας MLC ΦΕΚ β' 1671/05-07-2013) ρητά αναφέρει ότι για τα ιατρικά πιστοποιητικά των ναυτικών δεν καταβάλλεται από μέρους τους καμία δαπάνη».

Η ΠΝΟ προσθέτει εξάλλου, ότι «όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις πρόκειται περί ειδικών διατάξεων σε εκτέλεση διεθνούς συμβάσεως εργασίας (lex specialis) που βάση έχουν την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006), που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερκεραστεί από την οποιαδήποτε κοινή Υπουργική Απόφαση ή διάταξη εσωτερικού νόμου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης