Ελλάδα

Πειραιώς: Απρόσμενη ήττα των συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ - Προμήνυμα εξελίξεων 


Εκλογές διενεργήθηκαν ηλεκτρονικά στις 22 & 23 Απριλίου στην τράπεζα Πειραιώς για την ανάδειξη εκπροσώπου των 9.500 εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του επαγγελματικού τους Ταμείου. Τρεις σύλλογοι, ελεγχόμενοι από την ΠΑΣΚΕ, υπέστησαν απρόσμενη ήττα από δύο υποψήφιους, που δεν είναι συνδικαλιστές και υποστηρίχθηκαν από τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς ΣΕΥΤΠΕ (σ.σ.Σύλλογος πρώην Κύπρου). 

Οι τρεις σύλλογοι, που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ, αθροιστικά αριθμούν κατά πολύ περισσότερα μέλη από τον σύλλογο της πρώην Κύπρου κι έθεσαν ως υποψηφίους δύο από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη τους, τον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΤΠ (αντιπροσωπευτικός Σύλλογος) και τον πρώην αντιπρόεδρο και νυν Γραμματέα Οργανωτικού του ΣΕΤΑΠ (Συλλόγου από πρώην Αγροτική Τράπεζα). Ωστόσο, οι υποψήφιοι του ΣΕΥΤΠΕ κατάφεραν να κερδίσουν την πρώτη και την τρίτη θέση.

Ο  ΣΕΥΤΠΕ είναι ο σύλλογος που έχει φέρει πολύ σημαντικές αλλαγές για τους  εργαζόμενους της εν λόγω τράπεζας. Με τις παρεμβάσεις, του επί σειρά ετών, έχει βελτιώσει το ωράριο εργασίας (χαρακτηριστικό το τριήμερο κλείσιμο καταστήματος στη Θεσσαλονίκη όπως και το πρόστιμο του 1.650.000€ για παραβιάσεις ωραρίου) και έχει επιτύχει τη ρύθμιση στα υπέρογκα υπόλοιπα αδειών περασμένων ετών, την προώθηση  ζητημάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία και πολλά άλλα, που έχουν βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα των εργαζόμενων. Όλα αυτά, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών, αναγνωρίζονται από τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί,  ότι η ΠΑΣΚΕ είναι η κυρίαρχη δύναμη εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο των τραπεζών, καθώς είναι η πλειοψηφούσα παράταξη στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), ενώ και οι κ.κ. Μουλακάκης και Γαζέτας είναι στελέχη τοποθετημένα από το ΚΙΝΑΛ στη Γραμματεία Οργάνωσης Χώρου Δουλειάς.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πειραιώς, αποτελεί προπομπό ευρύτερων εξελίξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα; Θα φανεί το επόμενο διάστημα. Πάντως, το σίγουρο είναι πως δόθηκε ένα πρώτο, ηχηρό μήνυμα ότι η παντοκρατορία της ΠΑΣΚΕ στο συνδικαλιστικό χώρο των τραπεζών κλονίζεται. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης