Οικονομία

Νέοι σταθμοί ελέγχων για τον περιορισμό του παρεμπορίου


Το παρεμπόριο, η αξιοποίηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην αγορά, αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζητήθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο νέος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό του παρεμπορίου και στην επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο αλλά και τη σημασία του διαρκούς διαλόγου με τις παραγωγικές τάξεις. Σε ό,τι αφορά το παρεμπόριο, υπογραμμίστηκε ότι μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο, όπου οι ελεγκτικές αρχές εντοπίζουν τη διακίνηση παραποιημένων προϊόντων.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, απαντώντας στα ερωτήματα των μελών του Π.Ε.Σ. Αττικής αναφέρθηκε σε μία σειρά δράσεων που αποσκοπούν στον περιορισμό του παρεμπορίου, όχι μόνο στο παραδοσιακό εμπόριο αλλά και στο ηλεκτρονικό. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι θα αυξηθούν οι σταθμοί ελέγχων σε όλη τη χώρα. Επίσης, ανέφερε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο μετά και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι «το παρεμπόριο πρέπει να περιορισθεί για να σταματήσει να προκαλεί αιμορραγίες στις πωλήσεις των νόμιμων επιχειρήσεων και στα κρατικά έσοδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, φρόνιμο θα ήταν να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για έναν ενιαίο ΦΠΑ για τις διαδικτυακές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύει τον ελεγκτικό της μηχανισμό και τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την τοποθέτηση κατά μήκος της Εγνατίας οδού τεσσάρων hotspots με σκάνερ που θα στελεχωθούν με ελεγκτές, ώστε ό,τι έρχεται από τα βόρεια σύνορα της χώρας να ελέγχεται και να εντοπίζονται οι λαθραίες ποσότητες.

Επίσης ο νόμος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή  περιλαμβάνει δράσεις στην κατεύθυνση αυτή όπως η δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων για την παρακολούθηση των διακινούμενων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών και η δημιουργία μητρώου δεξαμενών ενεργειακών προϊόντων.  Ειδικότερα  η κυβέρνηση προχωρά στη

-δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων για την παρακολούθηση των αλκοολούχων ποτών με μητρώο επιτηδευματιών αλκοολούχων ποτών στην ΑΑΔΕ  και σύστημα ταυτοποίησης αλκοολούχων ποτών με την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος ταυτοποίησης με βάση την ένδειξη παρτίδας.

-δημιουργία Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων.  Ένα ηλεκτρονικό μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται οι σταθερές και κινητές δεξαμενές αποθήκευσης και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων,

-εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS) σε βυτιοφόρα οχήματα και πλωτά εφοδιαστικά μέσα,

-αδειοδότηση δραστηριοτήτων σχετικά με την αγορά και τον εξοπλισμό παραγωγής καπνικών προϊόντων για αποτελεσματικότερο έλεγχο,

-αυστηροποίηση ποινών λαθρεμπορίας με φυλάκιση και άνω των δέκα ετών ανάλογα με την περίπτωση λαθρεμπορίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις