Χρηστικά

Μπαράζ ελέγχων της Εφορίας στα «κλειστά» ακίνητα


Θεωρείται ύποπτη η δήλωση κατοικιών ως «κλειστών» όταν είναι στα ύψη τα ενοίκια και οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Μπαράζ ελέγχων σε ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν δηλώσει ως «κλειστές» κατοικίες στο Taxisnet πραγματοποιεί η Εφορία, με στόχο τον εντοπισμό κρυφών μισθώσεων τύπου Airbnb ή και κανονικών μισθώσεων, οι οποίες δεν δηλώνονται την Εφορία.

Στόχος των ελεγκτών θα είναι η επαλήθευση των δηλώσεων περί «κλειστών» διαμερισμάτων, παρά τα υψηλά ενοίκια και τις υψηλές αποδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Κατά προτεραιότητα, θα επιλεγούν προς έλεγχο ακίνητα σε ακριβές και τουριστικές περιοχές που δηλώνονται ως κλειστά και θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά με βάση τις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, από συνεργεία της Εφορίας, αλλά κυρίως θα ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών.

Οι παραβάτες που θα εντοπιστούν θα υποστούν ευρύτερο φορολογικό έλεγχο και θα τους καταλογιστούν, φόροι επί ενοικίων τα οποία θα υπολογιστούν με βάση τις αντικειμενικές αξίες, αλλά και με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Συγχρόνως, η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων φέτος, με τις πληρότητες να φτάνουν στο 100%, σε πολλές περιοχές της χώρας, οδηγεί την Εφορία στη διενέργεια μαζικών φορολογικών ελέγχων, σε κατοικίες που εμφανίζονται, ως ξενοίκιαστες.

Τα πρόστιμα

Στους παραβάτες θα  καταλογιστούν τσουχτερά πρόστιμα, φόροι και προσαυξήσεις με κατ΄ εκτίμηση ενοίκια.

Σε ότι αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους.

Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Για τους παραβάτες, το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
  • Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα