Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς χθες στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν στην ολομέλεια του σώματος άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην προοπτική περαιτέρω μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε βοήθεια σχεδόν 1 τρις δολαρίων.

H Υπηρεσία Συνοριακής Προστασίας και Τελωνείων των ΗΠΑ γνωστοποίησε χθες το βράδυ ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε εξαρτήματα αεροσκαφών και άλλα προϊόντα από τη Γαλλία και τη Γερμανία από σήμερα.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19. Το σκεύασμα έχει ήδη πάρει το πράσινο φως και χορηγείται στην Μεγάλη Βρετανία.

Η ένωση γερμανικών βιομηχανιών BDI ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος ύστερα από βουτιά σχεδόν κατά 5% το 2020, αλλά δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από τον επόμενο χρόνο, το νωρίτερο. Η πρόβλεψη της BDI είναι λιγότερο αισιόδοξη σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να ανακάμψει με ρυθμό αύξησης 4,4%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 409.03 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 0.15%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,610.15 μονάδες, με πτώση 0.29%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,756.9 μονάδες, χάνοντας 0.61%.    

Ο γερμανικός DAX παρέμεινε σχεδόν στα ίδια, όντας στις 13,928.35 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,650.97 μονάδες, διολίσθησε 0.2%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,638.5 μονάδες, με απώλειες 0.37%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,336 μονάδες, μειωμένος κατά 0.26%.