Αγορές

Σημαντικές απώλειες στη Wall λόγω της νέας παραλλαγής του κορονοϊού


Με ισχυρή πτώση έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, εξαιτίας της νέας μετάλλαξης της covid-19.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε απώλειες, καθώς ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή απαγόρευσης των πτήσεων από τις χώρες της νότιας Αφρικής αποτελεί πιθανότητα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν στοιχεία για την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2. Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για διακοπή των πτήσεων. «Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να κάνουμε ό,τι έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο, να αποκλείσουμε τα ταξίδια από την Νότια Αφρική και συναφείς χώρες», δήλωσε ο δρ Φάουτσι στο CNN. «Αυτό είναι βεβαίως κάτι που σκεφτόμαστε και κάνουμε ετοιμασίες για να εφαρμόσουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των Αμερικανών. Αλλά θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει βάση για να γίνει αυτό», είπε. «Είναι προφανές ότι μόλις βρούμε περισσότερες πληροφορίες θα λάβουμε μία απόφαση το ταχύτερο δυνατόν». Ο Αντονι Φάουτσι πρόσθεσε ότι Αμερικανοί επιστήμονες θα συνομιλήσουν με τους συναδέλφους τους στην Νότια Αφρική σήμερα σχετικά με την νέα παραλλαγή που ονομάζεται B.1.1.529 και έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την μεταδοτικότητα και την ικανότητά της να ξεπερνά τους φραγμούς ανοσίας. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, είπε.

H επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει το νέο, παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας». Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας». Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Οι αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο αντέδρασαν με ανησυχία στον εντοπισμό της νέας παραλλαγής. Oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωαγορές σημείωσαν απώλειες πάνω από 4%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε να μην ληφθούν εσπευσμένα ταξιδιωτικά μέτρα και η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων από το Λονδίνο φαίνεται βιαστική.

Νωρίτερα, βουτιά σχεδόν έκανε σήμερα το bitcoin μετά την εμφάνιση της νέας, πιθανόν ανθεκτικής στα εμβόλια, μετάλλαξης του κορονοϊού, καθώς οι επενδυτές πωλούσαν τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού.

Σήμερα η Wall Street έκλεισε νωρίτερα εξαιτίας της Black Friday.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 34,899.34 μονάδες, με πτώση 2.53%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,603.2 μονάδες, χάνοντας 2.09%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 15,491.7 μονάδες, με απώλειες 2.23%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις