Αγορές

Καταιγίδα σαρώνει τις τραπεζικές μετοχές



 Καταιγίδα σαρώνει πάλι το χρηματιστήριο, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι τραπεζικές μετοχές βυθίζονται σε δίνη πιέσεων, ακολουθούμενες από πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips. Το κλίμα στην αγορά επιδεινώνεται, το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω  πορεία του ΧΑ γίνεται άκρως επισφαλής. Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται τα τελευταία λεπτά.

Η συνολική εικόνα στο ταμπλό δείχνει ότι η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου έχει πλέον ολοκληρωθεί και η αγορά μπαίνει πάλι σε φάση διόρθωσης, η οποία μπορεί να έχει  σημαντικό βάθος και χρονική διάρκεια.

Αρνητικός καταλύτης η περιρρέουσα αβεβαιότητα όσον αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για φορολογικές ελαφρύνσεις με παράλληλη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τόνωση των επενδύσεων και επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιάσει  το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής του επόμενου 12μηνου, δίνοντας απαντήσεις και σε ερωτήματα σχετικά με  το φορολογικό και τα επενδυτικά κίνητρα.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η αγορά και τα θέματα των σχέσεων με τους Ευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να δεχθούν μειώσεις φόρων  τις οποίες έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Η ένταξη στο νέο QE

Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς εξελίξεις, που προκαλούν αστάθεια και μεταβλητότητα  στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο της προσοχής ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος και οι ενδείξεις συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη, που θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να επισπεύσει τη νομισματική χαλάρωση.

Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς εντοπίζεται στο αν τα ελληνικά ομόλογα θα περιληφθούν στο νέο QE, δεδομένου ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας παραμένει πολύ χαμηλότερη από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται περισσότερη φθηνή ρευστότητα, ενώ παράλληλα έχουν ακόμη μπροστά τους το «βουνό» των κόκκινων δανείων και πρέπει με κάποιο τρόπο να το υπερβούν για να επιστρέψουν σε πλήρη κανονικότητα.

 Μετοχές και δείκτες

Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δίνουν τόνο και κατεύθυνση στο ΧΑ, οδηγώντας την αγορά  σε διόρθωση. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,25%.

Ο Γενικός Δείκτης χάνει περίπου 0,80% και βρίσκεται στις  853,5 μονάδες, με τάση ανάκαμψης. Ο FTASE25 υποχωρεί επίσης κατά 0,80% στις 2.105 μονάδες.

 Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,8%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Πειραιώς (-3,3%). Eurobank -3%, Εθνική και Alpha -2,5%,  Attica -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  Βιοχάλκο, Coca-Cola και Jumbo +1%, Φουρλής +0,7%, Τιτάν +0,5%.

Στον αντίποδα ΟΛΠ -1,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,5%,  ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ -1%,  Cenergy -0,8% Μυτιληναίος -0,6%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα