Οικονομία

Η έξαρση της Covid-19 στην Κίνα πλήττει υπηρεσίες, ταξίδια και επιχειρήσεις φιλοξενίας


Οι αυστηρότεροι κοινωνικοί περιορισμοί της Κίνας με στόχο την αντιμετώπιση της τελευταίας έξαρσης της COVID-19, που τώρα βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα της και αφορά πάνω από δέκα πόλεις, πλήττουν τον τομέα υπηρεσιών και ιδιαίτερα τον κλάδο ταξιδίων και φιλοξενίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Κίνα έχει αποφύγει τα γενικευμένα lockdown μεγάλων πόλεων όπως αυτά που επιβλήθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος της COVID-19 στην επαρχία Χουμπέι, προκειμένου να μην παραλύσει η οικονομία.

«Το σημερινό κύμα έχει οδηγήσει στην εκ νέου επιβολή πολύ αυστηρότερων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα πλήξουν σημαντικά τις μεταφορές, τον τουρισμό και άλλους κλάδους υπηρεσιών», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημερινό σημείωμά τους. «Τώρα αναμένουμε η πλήρης ανάκαμψη του κλάδου υπηρεσιών να καθυστερήσει περαιτέρω έως το τέταρτο τρίμηνο».

Η Ντινγκ, που διαχειρίζεται έναν ξενώνα 15 δωματίων στα ορεινά της δυτικής επαρχίας Σιτσουάν, είπε ότι ανέμενε ποσοστό πληρότητας τουλάχιστον 80% τις καθημερινές από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου. Αλλά με οκτώ κρούσματα τοπικής μετάδοσης να εντοπίζονται στη Σιτσουάν, το πραγματικό ποσοστό πληρότητας είναι 20-30%, είπε στο Reuters. Όταν ξεκίνησε η θερινή ταξιδιωτική περίοδος τον Ιούλιο, είχε κρατήσεις ύψους 300.000 τον μήνα εκείνο. «Τώρα, τον Αύγουστο, πασχίζουμε για 100.000 γιουάν», δήλωσε η Ντινγκ.

Η Κίνα κατέγραψε 83 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης για τις 10 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υγειονομική υπηρεσία της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό νέων μολύνσεων της περασμένης εβδομάδας σε 583.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 85,1% στον συνολικό αριθμό κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης συγκριτικά με μία εβδομάδα νωρίτερα. Το ποσοστό είναι σχεδόν αμετάβλητο από το άλμα κατά 87,5% που καταγράφηκε μία εβδομάδα νωρίτερα, που σύμφωνα με αξιωματούχους ήταν κυρίως αποτέλεσμα του ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους Δέλτα.

Το στέλεχος Δέλτα έχει εντοπιστεί σε πάνω από 10 πόλεις από τότε που τα πρώτα περιστατικά ταυτοποιήθηκαν στην Ναντζίνγκ στα τέλη Ιουλίου, με αποτέλεσμα αξιωματούχοι στο Πεκίνο να ζητούν από τις τοπικές αρχές να ξεπεράσουν τη «χαλαρή νοοτροπία» στα μέτρα περιορισμού και να κλείσουν τα κενά στις προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού.

Οι εγχώριες πτήσεις επιτρέπεται ακόμα να αναχωρούν από πόλεις με κρούσματα, εκτός από αυτές που αναχωρούν από την Ναντζίνγκ, τη Γιανγκτζόου και την Ζανγκιατζιέ. Ωστόσο έχουν ανασταλεί οι πτήσεις και τα δρομολόγια τρένων που εισέρχονται στο Πεκίνο από περιοχές με κρούσματα.

Η Κίνα έχει συνολικά ανακοινώσει 94.080 κρούσματα από τότε που ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις