Ελλάδα

Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι στις 24 Σεπτεμβρίου


Την προκήρυξη απεργίας στον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου αποφάσισε η  Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ στη σημερινή της συνεδρίαση, αντιδρώντας στις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Σημειώνεται ότι για την ίδια μέρα έχουν επίσης εξαγγείλει απεργία μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ, η ΠΝΟ και Εργατικά Κέντρα συμπεριλαμβανομένου αυτού της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις, έχοντας διορισμένη διοίκηση.

Σε σχετική ανακοίνωση  η ΟΤΟΕ αναφέρει:

«Πίσω από τα μεγάλα λόγια για τη μείωση τους ανεργίας και την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας, η Κυβέρνηση, με τις διατάξεις του αναπτυξιακού  πολυνομοσχεδίου για τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις, απειλεί ευθέως με ουσιαστική κατάργηση τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ θεσπίζει νέα εμπόδια στη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία:

  1. Εισάγει ευρύτατες εξαιρέσεις επιχειρήσεων ή και τοπικών συμφωνιών από την εφαρμογή των όρων εθνικών κλαδικών ή και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ., με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι Κλαδικές Συμβάσεις και ως εκ τούτου να υπονομεύονται.
  2. Βάζει πρόσθετους φραγμούς και εξαιρέσεις στην επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ..
  3. Θεσπίζει νέα εμπόδια στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, ακόμα και όταν οι διαπραγματεύσεις και η Μεσολάβηση αποτύχουν εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών να διαπραγματευθούν.
  4. Πυροδοτεί νέες εστίες τριβών και αμφισβητήσεων για την ισχύ των κλαδικών ΣΣΕ, νέες πιέσεις μείωσης του ενιαίου μισθολογίου, νέα  ανασφάλεια δικαίου.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει :

  • Να αποδυναμώσει, με αλλεπάλληλα «χειρουργικά» χτυπήματα, τις Κλαδικές ΣΣΕ.
  • Να ανοίξει τον δρόμο για τη θέσπιση τοπικών ζωνών «υποκατώτατων»  μισθών και ρυθμίσεων.  
  • Να καταργήσει ξανά, με νόμο και πολύ περισσότερο στην πράξη, την αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ στο σύνολο των εργαζομένων κάθε κλάδου, παρ’ ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια.
  • Να φράξει, για τα περισσότερα συνδικάτα, το δρόμο προς τη διαιτησία. Η μονομερής προσφυγή σε αυτήν γίνεται σχεδόν απαγορευτική, ιδίως για τις επιχειρησιακές ΣΣΕ του ιδιωτικού τομέα, αφού κατά κανόνα δεν έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στο δημόσιο συμφέρον και στη λειτουργία της οικονομίας, όπως προβλέπει η αντίστοιχη διάταξη»

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση: Αντεργατικό έκτρωμα

Για «αντεργατικό έκτρωμα» κάνει λόγο η παράταξη της ΟΤΟΕ Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της προκήρυξης 24ωρης  απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στο κείμενο αναφέρονται και τα εξής:

«Το συμμαχικό μέτωπο κυβέρνησης – εργοδοτών, υπό την καθοδήγηση του ΣΕΒ, φέρνουν στη Βουλή προς ψήφιση το δήθεν ¨αναπτυξιακό¨ πολυνομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά υλοποιεί το σχέδιο για «ανάπτυξη» με μείωση μισθών και αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων, αφού περιλαμβάνει πάνω από 20 άρθρα για τις εργασιακές σχέσεις.

Το νομοσχέδιο συνιστά ένα νέο αντεργατικό Μνημόνιο, το οποίο αποτελεί τον «τρίτο γύρο» και πάει τους εργαζόμενους πίσω από όλα τα προηγούμενα Μνημόνια μαζί!

Πρόκειται για ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα, που με ακραίο ρεβανσιστικό και εκδικητικό τρόπο, καταργεί τα όσα θετικά μέτρα ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών τον Αύγουστο του 2018, δίνοντας «γη και ύδωρ» στους εργοδότες.

…Η ολομέτωπη και σκληρή επίθεση στις δυνάμεις της εργασίας, από την ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που σε απόλυτη σύμπλευση με τον ΣΕΒ υλοποιούν το σχέδιο για αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και κατάργησης των πρώτων θετικών μέτρων που πάρθηκαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, πρέπει να βρει το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο και αποφασισμένο να διαφυλάξει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων».