Αγορές

Ανοδική αντίδραση με συναλλακτική άπνοια στο χρηματιστήριο


 Μετά από 4 ημέρες πτώσης η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει πάλι το δρόμο της ανάκαμψης, δίνοντας υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια. Με θετικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες, αξιόλογα κέρδη σε blue chips και mid caps. Ομως η συναλλακτική κίνηση είναι εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος χαμηλός – ένδειξη επιφυλακτικότητας και απροθυμίας ανάληψης ρίσκου.

Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές του ΧΑ, αλλά δεν βρίσκουν απήχηση στην αγορά, που παραμένει “μουδιασμένη”. Σήμερα πήρε τη σκυτάλη η Jefferies, με report όπου αναβαθμίζει την ελληνική αγορά σε “απόλυτα bullish”.

Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες  κινούνται σταιθεροποιητικά. Καλύτερη εικόνα στις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 3,5 μονάδες βάσης, βρίσκεται όμως ακόμη πολύ υψηλά, στο 1,34%.

Καθοριστική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναγκαστική λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, με προφανείς επιπτώσεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Οπως επισημαίνουν, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε διαδοχικές στηρίξεις υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, το οποίο αποτελεί τώρα ισχυρή αντίσταση.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος και τώρα βρίσκονται κοντά στα υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 0,75% και βρίσκεται στις 896,2 μονάδες.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,80%, στις 2.150 μονάδες. Κατά 2,95% υποχεί ο FT40M των mid caps, λόγω της μεγάλης πτώσης της Attica Bank, που συμμετέχει στον συγκεκριμένο δείκτη.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,15% και εν συνεχεία έχασε σημαντικό μέρος των κερδών. Τώρα βρίσκεται στο +0,30%. Εθνική +1,5%, Πειραιώς +0,7%, Eurobank και Alpha +0,3%.  Στο limit down κλειδωμένη η Attica Bank (-30%).

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες αποδόσεις σημειώνουν Motor Oil +2,5%, ΕλβάλΧαλκόρ +2,2%, Aegean και ΟΛΠ +1,8%,  Βιοχάλκο και ΟΤΕ +1%,  ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος +0,8%.
Στο κόκκινο Τιτάν -0,3%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΧΑΕ -0,2%.
 Στα mid caps και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι Lavipharm +8,2%, Intralot και Αβαξ +3,8%, Epsilon +3,2%, Πλαστικά Θράκης +2,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης