Αγορές

Αλλαγή κλίματος στις αγορές, σε ανοδική τροχιά το ΧΑ


Θετικό κλίμα διαμορφώνεται σήμερα στα χρηματιστήρια, καθώς αμβλύνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, που θα αποδυναμώσει τις προοπτικές ανάπτυξης και πυροδοτήσει πληθωριστική έκρηξη. Σε τροχιά ανάκαμψης το ΧΑ, που έκλεισε σήμερα με αξιόλογα κέρδη, δίνοντας "υποσχέσεις" για περαιτέρω άνοδο.

 Βασικοί καταλύτες για τις αγορές οι διαβεβαιώσεις του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και τα "μηνύματα" από την ΕΚΤ ότι ετοιμάζει νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με αγορές ομολόγων, μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος πανδημίας.

 Ανοδο της τάξεως του 1,70% σημειώνουν αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC40, κατά 1,25% ενισχύεται ο FTSE100 στο Λονδίνο, ενώ οι βασικοί δείκτες της Wall Street  κερδίζουν περίπου 1,50%.

Ανακάμπτουν και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που υποχωρούσαν το πρωι κατά 1,5% και 4% αντίστοιχα.

Τα "συν" και οι αντιστάσεις

Στο ΧΑ "μέτρησαν" θετικά οι πληροφορίες ότι η ΕΚΤ ετοιμάζει νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (που θα περιλαμβάνει και τα ελληνικά). Βοήθησε επίσης η έκθεση της HSBC, που αναθεωρεί επι τα βελτίω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, ανεβάζοντας τον πήχυ της ανάπτυξης από το  4,5% στο 7,5%.

Η εικόνα της συνεδρίασης δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Αναλυτές επισημαίνουν  ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στην κρίσιμη περιοχή αντίστασης, απ' όπου διέρχονται οι Κινητοί Μέσοι Οροι 30,60 και 90 ημερών. Η υπέρβαση αυτής της αντίστασης θα ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη ανοδική κίνηση, με επόμενο στόχο τις 905 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει διαμορφωμένη τάση και εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει το κυρίαρχο στοιχείο στις επόμενες συνεδριάσεις.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με θετικό πρόσημο και συνέχισαν σε ανοδική κατεύθυνση, παραμένοντας το τελευταίο δίωρο στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 879,64 μονάδες (+0,37%) μέχρι τις 891,25 (+1,45%). Τερμάτισε στις 889,09 με άνοδο 1,45%.

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,44%,  κλείνοντας στις 2.149,46 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +2,02% και έκλεισε με κέρδη 1,65%.  Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική +4%, Attica Bank +3%, Πειραιώς +2,5%, Eurobank +1,2%, Ελλάδος +1%, Alpha +0,4%.

Στο συν και όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Ξεχώρισαν Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ με +4,3%.  ΑΔΜΗΕ +3,1%, Motor Oil και Μυτιληναίος +2,8%,  ΕΧΑΕ +2,5%, ΕΛΠΕ και ΕλβαλΧαλκόρ +2%, Lamda +1,9%.

Στα mid caps  Αβαξ +3,8%, Ολυμπιακή Τεχνική +3,5%, Quest +3,4%,  Cenergy και Profile +2,3%. Αρνητική πρωταγωνίστρια η Intracom, που έχασε 2,9% με συναλλαγές 647.891 τεμαχίων.

Στη μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση σημαντική ανόδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Real Consult +9,5%, Κέκροψ +6,1%, Ιντεάλ +4,8%,, Q&R +3,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα