Αγορές

Ερντογάν και πανδημία πρεσάρουν το ΧΑ - Μεγάλες απώλειες


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές, καθώς αναζωπυρώνονται πάλι οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις.Επενδυτικό και αποταμιευτικό χρήμα μετακινείται από μετοχές και commodities στα ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλέστερο καταφύγιο. Μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτωτικά κινείται η Wall Street, με "κατακόκκινο" ταμπλό έκλεισε το ΧΑ, χάνοντας δύο διαδοχικά επίπεδα στήριξης. Οριακά κάτω από τις 620 μονάδες ο ΓΔ.

Περίπου 2,75% χάνει αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη, -2,40% ο γαλλικός CAC40, ο βρετανικός FT-100 υποχωρεί κατά 2%, ενώ στη Wall street ο Dow Jones χάνει περίπου 1,10%.

Σε ρυθμούς ράλι τρέχουν τα ομόλογα των δημοσιονομικά ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, προσελκύοντας "συντηρητικούς" επενδυτές που επιζητούν πρωτίστως ασφάλεια. Κατά 4,5 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς γερμανικού.

Αντίθετα, υπό πίεση βρίσκονται τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε σήμερα κατά 5 μ.β. μετά από διαδοχικά ιστορικά χαμηλά που σημείωσε τις προηγούμενες μέρες.

 Προοπτικές εν μέσω αβεβαιότητας

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη απαισιοδοξία για τη βραχυχρόνια πορεία του ΧΑ, επισημαίνοντας ότι πέραν της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας και των "παρενεργειών" της πανδημίας, έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά, που αυξάνει το ρίσκο.

Ο φόβος πρόσκαιρης "ανάφλεξης" στην περιοχή καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές ξένων funds και διεθνών χαρτοφυλακίων, οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο και παραμένουν αδρανείς. Φυσιολογικό επακόλουθο η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος ανήλθε σήμερα σε 36,5 εκατ. ευρώ (συν 7 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων)

Η στάση των ξένων funds θα είναι καθοριστική για την πορεία της αγοράς τις επόμενες μέρες. Θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, και από τις εξελίξεις στα μέτωπα της ελληνοτουρκικής κρίσης και της πανδημίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά αποκτά βραχυχρόνια καθοδική τάση και θα αναζητήσει ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Αρνητική ένδειξη η υποχώρηση του ΓΔ κάτω από την κρίσιμη περιοχή βραχυχρόνια στήριξη στις 630 μονάδες και η οριακή διάσπαση της δεύτερης (ασθενέστερης) στις 620.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά με αρνητικό πρόσημο. Ισορρόπησαν στα χαμηλά τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, χωρίς όμως να εκδηλωθεί ανοδική αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -2,48% στις 617,13 μονάδες και τερμάτισε στις 619,26 με απώλειες 2,14%.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -3,49% και τερμάτισε με απώλειες 3,18%. Οριακά με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος (+0,3%). Eurobank -4,8%, Alpha -2,8%, Εθνική -2,5%, Πειραιώς -1,1%, Attica -0,7%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips,. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Ελλάκτωρ -5,5%, Μυτιληναίος -4,5%, Motor Oil και ΔΕΗ -3,6%, Aegean -3,3%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,1%, ΕΛΠΕ και Φουρλής -2,7%.

Στα mid caps θετικό πρόσημο διατήρησαν μόνον η Ελτον (+0,8%) και οριακά η Ευρωπαϊκή Πίστη (+0,3%). Στον αντίποδα Ιντρακάτ -4,7%, Cenergy -2,7%, Autohellas -2,5%, Ολυμπιακή Τεχνική -2%, MIG -1,8%,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα