Αγορές

Τραπεζικός πυρετός χτύπησε το ΧΑ - Κορωνοϊός στις αγορές


Ενώ στις διεθνείς αγορές αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της επιδημίας κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, στο ελληνικό χρηματιστήριο ένα απλό «κρυολόγημα» εξελίσσεται σε «βαριά πνευμονία»,  εξαιτίας του βεβαρημένου ιστορικού: Τα προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και η αβεβαιότητα όσον αφορά το κόστος που θα επωμισθούν οι τράπεζες και τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους, οδηγούν την αγορά επειγόντως στην… εντατική.

Οι  τραπεζικές μετοχές βυθίζονται σε δίνη πιέσεων, καθώς επενδυτικά χαρτοφυλάκια και traders  προσπαθούν να μειώσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, ή απλώς επωφελούνται της συγκυρίας για να οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές, να αγοράσουν φθηνότερα και να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη στον επόμενο γύρο ανάκαμψης.

Περίπου 8% έχασε ο τραπεζικός δείκτης αυτή την εβδομάδα, ενώ σε μηνιαία βάση – από τις 20 Φεβρουαρίου – οι απώλειες του υπερβαίνουν το 15% και για ορισμένες μετοχές φθάνουν το 23%.

Το χρηματιστηριακό κλίμα επιβαρύνεται από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο με κυρίαρχα θέματα το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Από τις μετοχές στα ομόλογα

Αρνητική η επίδραση και από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, που κινούνται καθοδικά υπό τον φόβο σοβαρών επιπτώσεων στην οικονομία από τον κορωνοϊό, αλλά και λόγω των νέων απογοητευτικών στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Το αυξανόμενο ρίσκο στα χρηματιστήρια προκαλεί πάλι μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων από μετοχές και εμπορεύματα σε ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλέστερα  επενδυτικά καταφύγια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τράπεζες και ΑΧΕ, τέτοιες μετακινήσεις σημειώνονται και στην ελληνική αγορά, όπου ξένα χαρτοφυλάκια  επιχειρούν αναδιαρθρώσεις, μετακινώντας χρήμα από το ΧΑ σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε σήμερα νέο ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας μέχρι το 0,281%

Αντίθετα, στο χρηματιστήριο συνεχίσθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό το «ροκάνισμα» των αποτιμήσεων και οι βασικοί δείκτες διέσπασαν καθοδικά κρίσιμες στηρίξεις, ενώ πολλές δεικτοβαρείς μετοχές βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι παρά το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται, η επόμενη κίνηση της αγοράς θα είναι μία ισχυρή τεχνική αντίδραση σε ανοδική κατεύθυνση, που θα αποκαταστήσει διαταραχθείσες ισορροπίες.
Ο πήχυς για τον ΓΔ τοποθετείται στις 910 μονάδες, όπου μπορεί να επανέλθει στις πτωτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας – αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και οι προσδοκίες.

Σήμερα, διολισθαίνοντας συνεχώς χωρίς καμία αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 893,03 μονάδες με απώλειες 2,20%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,06%, κλείνοντας στις 2.240,27 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε μέχρι -4,61% και τερμάτισε με απώλειες 4,03%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -5,5%, Πειραιώς και Attica -4,5%, Εθνική -3,6%, Alpha -2,9%.

Κανένα από τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν Ελλάκτωρ -3,8%, Σαράντης και Jumbo 3,3%, Βιοχάλκο -2,9%, Aegean -2,8%, Τιτάν -2,6%, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ -2,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda -2,3%.

Αρνητική εικόνα και στα mid caps, όπου με κέρδη οριακά έκλεισε μόνον η Intecontinental (+0,6%).  Με τις μεγαλύτερες απώλειες MIG και Intralot -3,6%, Ολυμπιακή Τεχνική -2,7%,  Πλαίσiο -2,4%, Cenergy -2,3%,  Quest -2,2%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα