Αγορές

Συναλλακτική άπνοια στο ΧΑ- Ανοδικά οι δείκτες με λοκομοτίβα την Εθνική


Απόλυτη συναλλακτική άπνοια επικρατεί και σήμερα στο χρηματιστήριο, που παραμένει σε ανοδική τροχιά για 4η συνεχή συνεδρίαση, εν αναμονή ειδήσεων και εξελίξεων που μπορούν να διαμορφώσουν κλίμα και να δημιουργήσουν βραχυχρόνια τάση.

Η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο εξαιρετικά ισχνός τζίρος (μόλις 23 εκατ. ευρώ μέχρι τις 15:00) αποτελούν ένδειξη αυξανόμενης επιφυλακτικότητας, που δεν δικαιολογείται  από τη γενικότερη εικόνα της αγοράς, ούτε την οικονομική ειδησεογραφία και τα νέα από το επιχειρηματικό μέτωπο.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων εστιάζουν τώρα στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνουν τράπεζες και μεγάλες εμποροβιομηχανικές εταιρείες, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις μερισματικές αποδόσεις. Οι βελτιωμένες επιδόσεις τριμήνου προδιαγράφουν άνοδο της ετήσιας κερδοφορίας, η οποία θα καταστήσει τις ελληνικές μετοχές ακόμη πιο ελκυστικές για τους διεθνείς επενδυτές.

Στο επίκεντρο της προσοχής και οι διεργασίες που συντελούνται σε πολλούς κλάδους, με deals εξαγορών που διαμορφώνουν νέα δεδομένα, αλλάζοντας τον επιχειρηματικό χάρτη.

Προβληματίζει η έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία  κυβέρνηση και τα ΜΜΕ παρουσιάζουν ως "ψήφο εμπιστοσύνης"στην ελληνική οικονομία,προβάλλοντας τις θετικές πλευρές της. Ο διεθνής οργανισμός αναπροσαρμόζει μεν επί τα βελτίω την πρόβλεψη του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, χαμηλώνει όμως τον πήχυ για την επόμενη χρονιά. Παράλληλα κρούει τον κωδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για νέα αύξηση των κόκκινων δανείων και για κύμα πτωχεύσεων.

Μετοχές και δείκτες

Μάλλον αρνητική η επίδραση στο ΧΑ από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινούνται μεταξύ σταθεροποίησης και διολίσθησης.

Στην ελληνική αγορά οι δείκτες κινούνται από την αρχή της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, με μικρές διακυμάνσεις. Τα κέρδη είναι περιορισμένα.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας +0,74% στις 894,2 μονάδες και χαμηλό +0,26% στις 889,93. Τώρα βρίσκεται στις 892,4 με κέρδη 0,55%. Τείνει λοιπόν να υπερβεί την πρώτη αντίσταση και να ξεφύγει από τη ζώνη συσσώρευσης, δοκιμάζοντας την αντοχή του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων.

Κατά 0,60% ενισχύεται ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.160,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +2,14%. Τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 1,45%. Ξεχωρίζει η Εθνική με άλμα +4,2%. Πειραιώς +1,5%,  Ελλάδος +0,9%, Alpha 0,7%, Attica Bank  με +0,3%. Οριακά στο κόκκινο η Eurobank.

Με θετικό πρόσημο 16 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTSE 25. Τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν:  ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ +1,6%, Βιοχάλκο, Τιτάν, Φουρλής και ΟΛΠ +1,3%, Motor Oil +1,1%, ΟΤΕ +0,9%.

Στο κόκκινο ΔΕΗ -1,5%, Coca-Cola -0,7%, ΑΔΜΗΕ -0,4%,

Στα mid caps ξεχωρίζει η Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη με +4,2%. Πλαστικά Θράκης +2,5%, Intracom +1,5%, MIG +1,2%. Στον αντίποδα Αβαξ -3%, Cenergy -1,3%,  Elton -1,1%, Quest -0,8%.

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση σημαντική άνοδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνουν: Καραμολέγκος +30%(!), Ευρωσύμβουλοι +20%, Κορδέλου +7,5%, Frigoglass +7,2%, CPI +6,8% με νέο υψηλό 12ετίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα