«Πείνα του δέρματος» (skin hunger). Ένας σχετικά νέος όρος. Τι να σημαίνει άραγε; Συνήθως συσχετίζουμε την πείνα με την τροφή. Όμως, δεν πεινάμε απλώς επειδή «θέλουμε» τροφή. Αισθανόμαστε πείνα επειδή «χρειαζόμαστε» τροφή, όπως ακριβώς αισθανόμαστε δίψα επειδή χρειαζόμαστε νερό και αισθανόμαστε κούραση επειδή χρειαζόμαστε ύπνο. Το σώμα μας ξέρει τι χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν, ότι η στοργή συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα, αμέσως μετά την τροφή, το νερό και την ξεκούραση.
Με τον όρο «πείνα του δέρματος» περιγράφεται ένα φαινόμενο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στον δυτικό κόσμο, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες:
- Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ζουν τώρα μόνοι
- Ένας στους τέσσερις ανθρώπους αναφέρει ότι δεν έχει ούτε έναν άλλο άνθρωπο να μιλάει για τα σημαντικά του θέματα
- Το ποσοστό των ανθρώπων που αναφέρουν ότι αισθάνονται μοναξιά αυξάνεται ραγδαία χρόνο με το χρόνο την τελευταία δεκαετία
Τα δεδομένα αυτά μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη φύση της «πείνας του δέρματος», η οποία αποτελεί μία αναγνώριση του ότι οι άνθρωποι δεν λαμβάνουμε πλέον τη στοργή που χρειαζόμαστε.
Σε πρόσφατη μελέτη σε 509 ενήλικες στις ΗΠΑ εξετάστηκε η δομή της «πείνας του δέρματος» -και τα κοινωνικά, σχεσιακά και υγειονομικά ελλείμματα με τα οποία συνδέεται.
Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα «πείνας του δέρματος» βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από πολλές απόψεις, σε σχέση με αυτούς με μέτρια ή χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα:
Οι άνθρωποι που αισθάνονται περισσότερο στερημένοι σε στοργή:
- Είναι λιγότερο ευτυχείς
- Αισθάνονται περισσότερη μοναξιά
- Είναι πιθανότερο να βιώσουν κατάθλιψη και έντονο στρες
- Έχουν γενικότερα χειρότερη υγεία
- Έχουν λιγότερη κοινωνική στήριξη
- Αισθάνονται λιγότερη ικανοποίηση από τις σχέσεις τους
- Εμφανίζουν συχνότερα διαταραχές διάθεσης και αγχώδεις διαταραχές
- Είναι πιθανότερο να εμφανίζουν αλεξιθυμία, μια κατάσταση που μειώνει την ικανότητά τους να εκφράζουν και να ερμηνεύουν τα συναισθήματα
- Είναι πιθανότερο να έχουν ένα προκατειλλημμένο, φοβικό ή αποφευκτικό στυλ προσκόλλησης (τρόπου που σχετίζονται). Είναι λιγότερο πιθανό να σχηματίζουν ασφαλείς συνδέσεις με τους άλλους ανθρώπους στη ζωή τους.
Τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η «πείνα του δέρματος» -η στέρηση της στοργής και της ουσιαστικής επαφής- προκαλεί όλα τα προαναφερόμενα αρνητικά. Δείχνουν όμως ξεκάθαρα, ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται μεγάλη στέρηση στοργής, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλους να τα βιώσουν.
Η στοργική ανθρώπινη επαφή είναι τόσο απαραίτητη για μία υγιή ζωή, όσο η τροφή, το νερό και ο ύπνος. Όταν δεν έχουμε αρκετή, υποφέρουμε.
Εάν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, προφανώς τα ευρήματα αυτά δεν σας εκπλήσσουν. Ευτυχώς, η «πείνα του δέρματος» δε χρειάζεται να είναι μία μόνιμη κατάσταση. Ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να λάβει περισσότερη στοργή στη ζωή του.
Για αρχή, αφήστε στην άκρη τα κινητό και τα tablets σας και επιδιώξτε να μοιραστείτε μία στιγμή στοργής και ουσιαστικής επαφής με έναν άλλο άνθρωπο διά ζώσης. Η θεραπεία για τους ανθρώπους που βιώνουν «πείνα του δέρματος» είναι η ανθρώπινη επαφή –και όχι η τροποποιημένη εκδοχή της με διαμεσολάβηση της τεχνολογίας.