Η τεταμένη κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα έχει φέρει στη δημοσιότητα πολλά στρατιωτικά σενάρια ρωσικής εισβολής και κατάληψης εδαφών που σήμερα ανήκουν στην Ουκρανία.
Πολλοί έχουν αρχίσει να δείχνουν χάρτες και θεωρίες περί κατάληψης μερικών εδαφών ή ακόμη και ολόκληρης της Ουκρανίας, με τους δυτικούς να ενισχύουν στα ....λόγια την Ουκρανία και να παράσχουν δάνεια και εγγυήσεις, ενώ απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής.
Η αλήθεια είναι ότι η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ θέλουν να στήσουν ένα νέο "ψυχρό πόλεμο" με τη νέα μικρότερη "σοβιετική ένωση"-Ρωσία, που δεν έχει ούτε τα εδάφη ούτε αίγλη του παρελθόντος, αλλά δεν είναι και σε κατάσταση όπως ήταν αμέσως μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ.
Η Ρωσία δεν έχει δυνατή οικονομία σε σχέση με ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα, αλλά έχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο, πυρηνικά και στρατό που δεν θα υποχωρήσει δίπλα από τα σύνορά του.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ, διότι ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξει αν ο αντίπαλος είναι η Κίνα ή η Ρωσία. Διότι με το υποβαθμίσουν τη Ρωσία, εκείνη θα στραφεί στην ενεργοβόρο Κίνα και θα συσφύξουν περισσότερο τις σχέσεις τους, με άγνωστο αποτέλεσμα για τους γραφειοκράτες σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες (Βερολίνο-Παρίσι).
Οι επιχειρήσεις
Δεν υπάρχει ούτε ένας αναλυτής που να έχει τοποθετηθεί δημοσίως που να μην έχει μιλήσει για ρωσική εισβολή, μεγαλύτερη ή μικρότερη και να μην έχει δώσει πληροφορίες, οι οποίες σε κάποιες φορές συγκρούονται με αντίστοιχες άλλων αναλυτών.
Το θέμα είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει. Στο πλαίσιο των υβριδικών απειλών, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα, χωρίς να έχουν εισέλθει σε ουκρανικό έδαφος, με την απειλή προ των πυλών, ενώ και η δύση εχει τη δική της δυναμική εμφανίζοντας ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων και δίνοντας ημερομηνίες εισβολής. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως η προπαγάνδα και η διαχείριση των πληροφοριών, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι ρωσική επίθεση θα συνοδευτεί ταυτόχρονα με "blackout" σε διαδίκτυο, επικοινωνίες, και υποδομές. Με την Ουκρανία να μην μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο.
Όλα αυτά έχουν ως πρώτο θύμα την Ουκρανική οικονομία, ενώ δεν είναι απίθανο η ένταση που εμφανίζεται κυρίως μέσω των δυτικών ΜΜΕ να έχει ως αποτέλεσμα και κάποιο επεισόδιο, ελεγχόμενο ή όχι ή κάποια προβοκάτσια.
Η Ρωσία ωστόσο δεν αστειεύεται και πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει από τη θέση να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ τη στιγμή που ελάχιστοι στρατοί του ΝΑΤΟ είναι σε επίπεδο πολέμου.
Εκτός από τις ΗΠΑ, που μετράει και το φιάσκο της αποχώρησης-εξπρές από το Αφγανιστάν εις βάρος της δημοφιλίας του προέδρου Μπάιντεν, οι άλλες χώρες που έχουν δυνάμεις που μπορούν να σηκώσουν πολεμικές επιχειρήσεις σε μεγάλο επίπεδο (στελέχη και οπλισμό) είναι η Τουρκία, που όλοι ξέρουν ότι διαπραγματεύεται και συνεχίσει με όλους προς δικό της όφελος, η Γαλλία (που έχει μικρή διαφοροποίηση ως προς του αμερικανικούς στόχους) και η Βρετανία.
Ετσι λοιπόν η Δύση δε θα έχει άμεση εμπλοκή και θα "παίξει" με κυρώσεις που άμεσα δε θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στη Ρωσία, αφού στρέφεται προς την Κίνα.
Επίσης οτιδήποτε περισσότερο από έναν πόλεμο fast track τον οποίο έχουν προεξοφλήσει οι δυτικοί, αλλά αρνείται η Ρωσία (απειλεί μεν αλλά δεν λέει ότι θα κάνει πόλεμο), θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως οικονομικές και άμεσα.
Έτσι η προοπτική ενός πολέμου fast track είναι προ των πυλών με κάποιους να δίνουν και ημερομηνίες, οι οποίες όμως βολεύουν τους Ρώσους, αφού θα ισχύσει το λαϊκό παραμύθι με το βοσκό και λύκο...