Αγορές

Ο πυρετός του χρυσού: Πώς να επενδύσετε στο πολύτιμο μέταλλο


Το «έξυπνο χρήμα» στην Ελλάδα στρέφεται στα ειδικά funds χρυσού που έχουν προσελκύσει τεράστια διεθνή κεφάλαια.

Ανεβαίνει ο πυρετός του χρυσού στις διεθνείς αγορές, καθώς όλο και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου και καταγράφουν μεγάλες αποδόσεις: είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τις τιμές της Παρασκευής, η τιμή του χρυσού σε δολάρια έχει αυξηθεί κατά 27,56% σε 12μηνη βάση, ενώ όσοι επένδυσαν ευρώ σε χρυσό είχαν απόδοση 26,99%.

Το ράλι του χρυσού (σε ευρώ)

goldEuro

Το βασικό επενδυτικό εργαλείο αυτής της περιόδου για όσους θέλουν να επενδύσουν σε χρυσό είναι τα ειδικά διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο αμοιβαία κεφάλαια (Exchange Traded Funds – ETF), τα οποία έχουν γίνει δημοφιλή και στους Έλληνες επενδυτές, καθώς πλέον έχουν αρθεί όλες οι απαγορεύσεις στην κίνηση κεφαλαίων και οι διεθνείς ηλεκτρονικές επενδυτικές πλατφόρμες δίνουν πολύ εύκολη πρόσβαση στα ETF, με την ίδια ευκολία που μπορεί κανείς να αγοράσει μια μετοχή διαπραγματεύσιμη στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης ή στο Nasdaq.

Οι πιο «παραδοσιακές» μορφές τοποθέτησης κεφαλαίων σε χρυσό, δηλαδή η κτήση φυσικού χρυσού (σε ράβδους, λίρες ή κοσμήματα) παραμένει δημοφιλής στην ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να επενδύσουν σημαντικά ποσά, τόσο για λόγους κόστους, όσο και για λόγους ασφάλειας -η διατήρηση μεγάλης αξίας χρυσού σε κατοικίες δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για εγκληματικές ενέργειες.

Τα ETF χρυσού, δηλαδή τα αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο και επενδύουν σε χρυσό σε φυσική μορφή, δίνοντας στους επενδυτές μια δυνατότητα έμμεσης επένδυσης στο χρυσό, έχουν σπάσει φέτος κάθε προηγούμενο ρεκόρ εισροής κεφαλαίων. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council - www.gold.org), ο Ιούνιος ήταν ο έβδομος συνεχής μήνας εισροών κεφαλαίων, που οδήγησαν στην αύξηση των τοποθετήσεων των ETF σε χρυσό στο επίπεδο ρεκόρ των 3.621 τόνων.

Το πρώτο εξάμηνο, οι εισροές έφθασαν 39,5 δισ. δολ., προκαλώντας αύξηση του όγκου των τοποθετήσεων σε χρυσό κατά 734 τόνους. Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2009, όταν ο όγκος είχε αυξηθεί κατά 646 τόνους και ήδη αυτό το ρεκόρ έχει ξεπερασθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι αγορές χρυσού στις οποίες προχώρησαν τα ETF είναι πολύ μεγαλύτερες από το επίπεδο των αγορών χρυσού που έγιναν από τις κεντρικές τράπεζες το 2018 και το 2019, ενώ αντιστοιχούν περίπου σε 45% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού του πρώτου εξαμήνου 2020.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα ETF, που έκαναν την εμφάνισή του στη διεθνή αγορά το 2003, έχουν πλέον αλλάξει θεαματικά την παγκόσμια αγορά του πολύτιμου μετάλλου, αφού αναδεικνύονται ως το κυριότερο εργαλείο επένδυσης στο χρυσό και η ισχύς τους στην αγορά μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή των κεντρικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει η HSBC σε ανάλυσή της για την αγορά του χρυσού, η απάντηση που έδωσαν οι επενδυτές στην κρίση του κορονοϊού ώθησε σε επίπεδα ρεκόρ το ενεργητικό των ETF και αντιστάθμισε τη μείωση της ζήτησης χρυσού για κοσμήματα, ενώ αναμένεται ότι οι εισροές κεφαλαίων θα συνεχισθούν, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίνονται στα αυξημένα ρίσκα της παγκόσμιας οικονομίας και στα χαμηλά επιτόκια.

Η κινητικότητα κεφαλαίων προς τα ETF έχει ωθήσει την τιμή του χρυσού πάνω και από τα 1800 δολ./ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 και πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 1.823 δολ.  Όπως τονίζει στο Bloomberg αναλυτής της Saxo Bank, η ανοδική διάσπαση των 1.800 δολ. θα προκαλέσει αγορές και από επενδυτές που ως τώρα παρακολουθούσαν την ανοδική κίνηση χωρίς να προχωρούν σε τοποθετήσεις.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο ο χρυσός μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 δολ., ενώ η JP Morgan Chase συνιστά στους πελάτες της να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο χρυσό.

Επενδύοντας στα ETF χρυσού

Η επένδυση σε ETF χρυσού μπορεί να γίνει απλά μέσα από πλατφόρμες επενδύσεων, όπως ακριβώς αγοράζεται οποιαδήποτε μετοχή εισηγμένη σε ξένο χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, τα μερίδια του SPDR Gold Shares (GLD), που είναι σήμερα το μεγαλύτερο ETF χρυσού στο κόσμο, διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και μπορεί κανείς να τα αγοράσει ή να τα πουλήσει οποιαδήποτε στιγμή λειτουργεί η αγορά. Κάθε μερίδιο αντιστοιχεί σε ένα δέκατο της ουγκιάς χρυσού, δηλαδή όταν ο χρυσός έχει τιμή 1.800 δολ. ανά ουγκιά, το μερίδιο του SPDR έχει τιμή 180 δολ.

Το συγκεκριμένο ETF επενδύει αποκλειστικά σε ράβδους χρυσού και έτσι η τιμή του μεριδίου του παρακολουθεί την τιμή του χρυσού. Άλλα funds ακολουθούν πιο σύνθετες στρατηγικές, επενδύοντας και σε εταιρείες εξόρυξης χρυσού και οι αποδόσεις τους μπορεί να διαφοροποιούνται σημαντικά από την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, επειδή ενσωματώνουν και τις αποδόσεις αυτών των μετοχών.

Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία που έχουν καταστήσει πολύ δημοφιλή τα ETF: το πρώτο είναι ότι θεωρούνται μια απολύτως σίγουρη μορφή επένδυσης στο χρυσό, αφού είναι ανά πάσα στιγμή γνωστή και ελέγχεται η ποσότητα χρυσού που κατέχουν. Το δεύτερο είναι ότι προσφέρουν στους επενδυτές μια πολύ ευέλικτη μορφή επένδυσης με χαμηλό κόστος διαχείρισης, άρα και χαμηλές προμήθειες για τους επενδυτές. Τα funds κρατούν τα έξοδα διαχείρισης σε ποσοστό χαμηλότερο από 1% του ενεργητικού.

Στον πίνακα (πηγή: World Gold Council) φαίνονται τα ETF χρυσού που ήταν δημοφιλέστερα το πρώτο εξάμηνο του έτους, προσελκύοντας τα περισσότερα κεφάλαια. Το SPDR Gold Shares βρίσκεται στον κορυφή, με μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδοση, καθώς οι νέες εισροές αντιστοιχούν σε 35,8% των υπό διαχείριση κεφαλαίων και αυξήθηκε κατά 285,6 τόνους η ποσότητα του χρυσού που κατέχει. Τα περισσότερα funds της λίστας είναι αμερικανικά και βρετανικά, αλλά περιλαμβάνει και δύο ευρωπαϊκά: Amundi Physical Gold (Γαλλία) και Xetra – Gold (Γερμανία).

Τα ETF με τις μεγαλύτερες εισροές το α' εξάμηνο

goldETF

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα