Οικονομία

Μαρινάκης: Τριπλάσιοι οι ρυθμοί ανάπτυξης για την Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη


"Πρώτη η Ελλάδα και στις επενδύσεις με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα'

«Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την ευρωζώνη όπως αποτυπώνεται στις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν χθες για την πορεία της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών. Η ανάπτυξη για τον μέσο όρο της ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% και 1,4% για το 2025. Για την Ελλάδα σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μ.ο. της ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι προβλέψεις μάλιστα αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας όπου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται σε 2,5% για φέτος και σε 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων», τόνισε.

Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των επενδύσεων που προβλέπει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέρχεται σε 6,7% το 2024 και 8,4 % το 2025, την στιγμή που στο μέσο όρο της ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση των επενδύσεων, 0,1% το 2024 και μόλις 1,6% το 2025.

«Σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα, Μάλτα, στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας οι εθνικές εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ακόμα υψηλότερες και ίσες με 9,1% το 2024 και 14,4% το 2025, οι οποίες εκτιμήσεις βασίζονται στην πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό».

Πρόσθεσε ως σημαντική την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται το 2024 να αυξηθούν με ρυθμό υπερτετραπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%), ενώ και για το 2025 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 3,1% στην ευρωζώνη).

«Τέλος είναι θετική η πρόβλεψη της Επιτροπής για την ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,3% και το 2025 στο 9,7%», υπογραμμίζοντας ότι «η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και τη συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας».

Επανέλαβε ότι «ο στόχος είναι κάθε θετική είδηση, ή πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία να μεταφράζεται σε επιτάχυνση του βασικού μας στόχου που είναι η σύγκλιση της χώρας μας σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας το οικονομικό μας πρόγραμμα για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας τον στόχο μας που είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 900 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι διαπιστώνεται «σταδιακή συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο σύνολο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ για τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα οποία βασίζονται σε ανάλυση στο σύνολο των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων, αποτυπώνεται μια πολύ μικρή αύξηση 1,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές».

Είπε επίσης ότι «οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών της τάξης του 4,57% καταγράφονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές και ακολουθούν, χαρτικά, πάνες, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, βούτυρα, αυγά, αλλά και γαλακτοκομικά».

Και τόνισε πως «οι παρεμβάσεις και τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού και της εισαγόμενης ακρίβειας αποδίδουν σταδιακά, σε συνδυασμό με άλλους κρίσιμους παράγοντες, όπως είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προσφορές, εκπτώσεις κλπ.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό και εργαζόμαστε σταθερά με παρεμβάσεις στην αγορά και έκτακτα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες του φαινομένου».

Ενδεικτικά επεσήμανε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αφού σωρευτικά έχουμε πληθωρισμό 15,1%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23,5%.

Και στο ζήτημα του πληθωρισμού τροφίμων σωρευτικά, η Ελλάδα έχει 30,3%, ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 33,8%.

Χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμιο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα