Την ώρα που η αποκαλούμενη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», δηλαδή οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύει να... ραγίσει από τη νέα οικονομική κρίση της πανδημίας, το τραπεζικό σύστημα μειώνει τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας και τα αυξάνει προς τις μεγαλύτερες.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων τον Μάιο, δηλαδή τον πρώτο μήνα επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τα περιοριστικά μέτρα Μαρτίου και Απριλίου, όταν οι ΜμΕ είχαν τεράστιες ανάγκες για ρευστότητα, τα δάνεια που έλαβαν ήταν λιγότερα από τον Απρίλιο και πολύ λιγότερα από τον Μάρτιο, ενώ το συνολικό υπόλοιπο των δανείων προς τις επιχειρήσεις ήταν αυξημένο, κάτι που σημαίνει ότι στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων διοχετεύθηκαν περισσότερα δάνεια, υπερκαλύπτοντας τη μείωση στις μικρότερες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ποσό των δανείων προς τις ΜμΕ μειώθηκε τον Μάιο σε 237 εκατ. ευρώ από 262 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 793 εκατ. ευρώ έναντι 599 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Όπως φαίνεται, μάλιστα, στο γράφημα που δημοσιεύει η ΤτΕ, τον Μάιο το ποσό των νέων δανείων προς τις ΜμΕ έπεσε πολύ κοντά στο ύψος του Φεβρουαρίου, δηλαδή παρά την πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποστηριχθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, το τελικό αποτέλεσμα ήταν να συνεχισθεί η πιστωτική ασφυξία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Επιτόκια και ποσά νέων επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο
Πάντως, τον Μάιο φαίνεται να διορθώθηκε από τις τράπεζες μια στρέβλωση που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, όταν ανέβηκαν απότομα τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων. Το μέσο επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια υποχώρησε κατά 0,58% και επέστρεψε περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο. Όμως, μεγάλη αύξηση σημειώθηκε στα επιτόκια της καταναλωτικής πίστης (στεγαστικά, καταναλωτικά), με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, να αυξηθεί σημαντικά, εν μέσω κρίσης, το περιθώριο επιτοκίου για τις τράπεζες, από 3,92% σε 4,10%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,23%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 14,53%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 86 μονάδες βάσης στο 11,82%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,66%.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,56%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 6,81%.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 58 μονάδες βάσης στο 2,87%, το Μάιο του 2020, ενώ το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 793 εκατ. ευρώ έναντι 599 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάσης στο 3,40%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 237 εκατ. ευρώ από 262 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,54%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,44%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης στο 2,77%.